Η παγκόσμια συμφωνία για το πετρέλαιο υπογραμμίζει την ενεργειακή συμμαχία Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας

0

Η πρώτη παγκόσμια συμφωνία προσφοράς αργού πετρελαίου μετά από 15 χρόνια έχει υπογραμμίσει την αυξανόμενη ενεργειακή συμμμαχία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, καθώς η διετής πτώση της τιμής του πετρελαίου υποχρεώνει σε συνεργασία δύο αταίριαστους συνεταίρους.

Η Ρωσία ηγείται των κυριότερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών που βρίσκονται εκτός του ΟΠΕΚ (μεταξύ αυτών το Μεξικό και το Καζαχστάν), σε μια συμφωνία που υπογράφηκε αυτό το Σαββατοκύριακο και προβλέπει τη μείωση της προσφοράς κατά 568,000 βαρέλια ημερησίως — με τη Μόσχα, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα εκτός ΟΠΕΚ, να συμφωνεί να επωμισθεί λίγο παραπάνω από το ήμισυ της μείωσης.

Η τιμή του αργού Brent αυξήθηκε κατά 6,5% μέσα σε λίγα λεπτά από το άνοιγμα των αγορών στην Ασία, σε υψηλό έτους που ξεπέρασε τα 57,89 δολάρια το βαρέλι όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία.

Η συμφωνία επήλθε έπειτα από ένα έτος πετρελαϊκής διπλωματίας που οδήγησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν και Σαουδάραβες ηγέτες να αφήσουν κατά μέρος της διαφορές τους στον πόλεμο στη Συρία από τη στιγμή που οι οικονομίες τους μοχθούσαν να προσαρμοστούν στην μείωση κατά το ήμισυ των τιμών πετρελαίου από τα μέσα του 2014.

Η απευθείας συνεργασία ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες έρχεται μετά την επιτυχία της Σαουδικής Αραβίας στις 30 Νοεμβρίου να οδηγήσει σε συμφωνία τα 13 μέλη του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αυξάνοντας τις τιμές κατά 15% πάνω από τα 54 δολάρια το βαρέλι.

“Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πανίσχυρες χώρες, την Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία”, είπε ο Olivier Jakob, αναλυτής της συμβουλευτικής εταιρίας Petromatrix. “Δημιουργείται ένα νέο γεωπολιτικό δυναμικό που θα μπορούσε να μεταμορφώσει την αγορά πετρελαίου”.

Η Σαουδική Αραβία μαζί με τη Ρωσία αποτελούν περισσότερο από το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, αλλά η δυσπιστία ανάμεσα στα δύο έθνη δεν ήταν εύκολο να γεφυρωθεί.

Η Ρωσία αθέτησε νωρίτερα μια κοινή συμφωνία μείωση της παραγωγής κατά τη διάρκεια μια μακράς πετρελαϊκής ύφεσης στο τέλος του αιώνα, και η προσφορά να μειώσει την παραγωγή κατά 300 χιλ. βαρέλια ημερησίως αύτη τη φορά γίνεται αντιληπτή υπό το πρίσμα της μείωση της παραγωγής παλαιότερων κοιτασμάτων.

Η εμπλοκή του κ. Πούτιν, ο οποίος διεξήγαγε συζητήσεις αυτό το χρόνο με τον ισχυρό διάδοχο του θρόνου Πρίγκηπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, προσδίδει βαρύτητα στην δέσμευση της Μόσχας.

“Με την ευθεία εμπλοκή του Πούτιν στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας και της συνεργασίας σε διάφορα μέτωπα, πέρα από την πετρελαϊκή αγορά, είναι πιθανή η αύξηση της πολιτικής πίεσης στις εταιρίες ώστε να εξασφαλιστεί η σημαντική, αν όχι πλήρης, συμμόρφωσή τους” είπε ο Amrita Sen, συνιδρυτής της Energy Aspects.

Η Σαουδική Αραβία έχει δράσει παραδοσιακά ως ο αποκαλούμενος ταλαντευόμενος παραγωγώς της πετρελαϊκής αγοράς, αυξάνοντας την παραγωγή όταν η προμήθεια ήταν οριακή και ελατώνοντάς την όταν ήταν αναγκαία η στήριξη της αγοράς και της τιμής.

Το 2014 η ραγδαία αύξηση του σχιστολιθικού αερίου των ΗΠΑ και άλλων παραγωγών υψηλού κόστους, έπειτα από σχεδόν τέσσερα έτη με την τιμή του πετρελαίου γύρω από τα 100 δολάρια, οδήγησε το Ριάντ στην εγκατάλειψη του ρόλου του λόγω του φόβου απώλειας μεριδίου της αγοράς.

Η ακόλουθη κατάρρευση των τιμών σταμάτησε την αύξηση της παραγωγής των παραγωγών που δεν βρίσκονται στον ΟΠΕΚ και οδήγησε σε περικοπές επενδύσεων μέχρι ένα τρισ. δολάρια, αλλά παράλληλα συνέθλιψε τους προϋπολογισμούς των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Το Ριάντ έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο τερματισμού εξάρτησης της οικονομίας του στα έσοδα από το πετρέλαιο, αλλά χρειάζεται υψηλότερες τιμές βραχυπρόθεσμα για την επίτευξη των στόχων του, που περιλαμβάνουν την μετοχοποίηση μέρους της Saudi Aramco, της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας, για την άντληση κεφαλαίων.

Φοβόταν την παραχώρηση μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς στη Ρωσία, μία από τις λίγες χώρες εκτός ΟΠΕΚ που κατόρθωσε να αυξήσει επιτυχώς την παραγωγή κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η ρωσική παραγωγή αυτό το έτος ανήλθε στα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αλλά η ύφεση εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου — που ενισχύθηκε από τα οικονομικά μέτρα εναντίον της Ρωσίας λόγω της εμπλοκής της στην Ουκρανία — οδήγησε τη Μόσχα σε συνομιλίες.

“Οι διαπραγματεύσεις από το τεχνικό επίπεδο σε αυτό της ηγεσίας διήρκεσαν ένα χρόνο με συναντήσεις στη Ρωσία και αλλού” είπε ένας αντιπρόσωπος του ΟΠΕΚ. “Δεν επρόκειτο για παιχνίδι και δεν ήταν εύκολο αλλά είναι δύσκολο να τον δούμε [τον κ. Πούτιν] να αλλάζει γνώμη. Επίσης η Σαουδική Αραβία πρέπει να τιμήσει την υπόσχεσή της”.

Πηγή: Financial Times