Η άγνωστη συνεργασία ΔΕΠΑ – Noble Energy – Γιατί οι αμερικανοί ενδιαφέρονται για τον East Med

0

Αίσθηση προκάλεσαν προ 15νθημέρου οι αναφορές του ισραηλινού υπουργού ενέργειας στο project του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med ο οποίος προωθείται από τη ΔΕΠΑ ως εναλλακτική πρόταση για τη μεταφορά του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο κ. Steinitz  υποστήριξε ότι το έργο θα μπορούσε να αποτελέσει μια βασική διαδρομή για το αέριο της περιοχής εφόσον αποδειχθούν οι εκτιμήσεις για την ύπαρξη σημαντικών αποθεμάτων στις τρεις βασικές χώρες, δηλαδή την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Δεν είναι όμως μόνο ο ισραηλινός υπουργός που δείχνει να παρακολουθεί ζεστά τις εξελίξεις γύρω από τον East Med.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονο ενδιαφέρον για τον υποθαλάσσιο αγωγό έχει δείξει και η αμερικανική πλευρά, όπως έδειξαν οι επαφές που ξεκίνησε πρόσφατα η ΔΕΠΑ με την αμερικανική πετρελαϊκή Noble Energy. Οι δύο εταιρείες υπέγραψαν μάλιστα συμφωνία συνεργασίας τον περασμένο Ιούνιο, με αντικείμενο τον αγωγό, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Η Noble θυμίζουμε αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία που εμπλέκεται ενεργά στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου, συμμετέχοντας όχι μόνο στο οικόπεδο 12 που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στο μεγάλο κοίτασμα του Ισραήλ Λεβιάθαν.

Η συνεργασία της Noble με τη ΔΕΠΑ, έρχεται σε συνέχεια δύο ανεξάρτητων μελετών με ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού που έχει προταθεί από την ελληνική εταιρεία και ο οποίος σχεδιάζεται να ενώσει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα και τις αγορές της Ε.Ε.

Τις επόμενες ημέρες, εντός του Οκτωβρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύσκεψη Ελλήνων, Κυπρίων, Ισραηλινών εμπειρογνωμόνων παρουσία και εκπροσώπων της Επιτροπής, με αντικείμενο την εξέταση των τεχνικών και οικονομικών προκαταρκτικών μελετών για τον αγωγό. Στόχος της συνάντησης είναι να προετοιμαστεί το έδαφος ενόψει της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στο Ισραήλ, όπου θα παραστεί εκτός των υπουργών ενέργειας των τριών χωρών και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Miguel Arias Canete.

Η συνεργασία ΔΕΠΑ Noble αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς μέχρι πρόσφατα η αμερικανική εταιρεία εμφανιζόταν εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντι στην προοπτική κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού, προκρίνοντας τη λύση του LNG για την αξιοποίηση και εξαγωγή των κοιτασμάτων αερίου από τα οικόπεδα Αφροδίτη και Λεβιάθαν. Υπό το φως των νέων ανακαλύψεων ωστόσο, φαίνεται ότι η Noble εμφανίζεται πιο ανοιχτή σε εναλλακτικές προτάσεις. Να σημειωθεί τέλος ότι η πρόταση του East Med προωθείται από τη ΔΕΠΑ ως συμπληρωματικός διάδρομος για την εξαγωγή του αερίου της περιοχής, χωρίς να αποκλείονται συνδυαστικά και άλλες λύσεις. Σε κάθε περίπτωση υπό το φως των νέων πιθανών ανακαλύψεων για της περιοχής η κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού πλέον έχει μπει στο τραπέζι ως μια οικονομικά βιώσιμη εναλλακτική.

Πηγή: energypress.gr