ΕΕ: Η Πολωνία υπερέβη κατ΄εξακολούθηση τα όρια για την εκπομπή ρύπων

0

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε σήμερα ότι η Πολωνία υπερέβη τα όρια που έχουν τεθεί για την ποιότητα του αέρα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μάχης της ΕΕ για τη μείωση των θανάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση η οποία υπολογίζεται ότι σκοτώνει 400.000 ανθρώπους κάθε χρόνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προσφύγει κατά της Πολωνίας στο δικαστήριο για την αργή ανταπόκρισή της στην αντιμετώπιση του θέματος της χαμηλής ποιότητας του αέρα που προκαλείται από την υπερβολική καύση άνθρακα στα σπίτια, κάτι που καθιστά τον αέρα της Πολωνίας τον πιο μολυσμένο στην Ευρώπη.

Συντασσόμενο με την Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως υπήρξε «κατ΄εξακολούθηση υπέρβαση» των ορίων που έχουν τεθεί προκειμένου να ρυθμιστεί η ποσότητα των ρύπων στον αέρα.

Η ατμόσφαιρα περιείχε υπερβολικό αριθμό PM10, σωματιδίων μικρότερων των 10 mm, που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία με την εισπνοή.

Η Πολωνία όχι μόνο υπερέβη το καθημερινό όριο ρύπων στις 35 από τις 46 «ζώνες ποιότητας του αέρα», αλλά εννέα από αυτές τις ζώνες απέτυχαν και στην τήρηση του ετήσιου ορίου, ανέφερε το δικαστήριο.

Η Βουλγαρία αντιμετώπισε παρόμοιες κατηγορίες τον Απρίλιο του 2017.

Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε προειδοποίηση σε άλλα εννέα κράτη-μέλη (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχική Δημοκρατία), ότι θα αναλάμβανε νομική δράση αν δεν παρουσίαζαν «πρόσθετα αξιόπιστα, έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα» κατά των ρύπων.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι αποτιμώνται οι πληροφορίες που έχουν στείλει όλες αυτές οι χώρες.

Είκοσι τρεις από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ υπερέβησαν τους στόχους για τη μείωση των ρύπων για το 2005 και το 2010.