Η πρώτη επίσκεψη του Επίτροπου Miguel Arias Canete στην Ελλάδα και η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

0

Την Ελλάδα επισκέφτηκε για πρώτη φορά ο  Ευρωπαίος Επίτροπος Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, αρμόδιος για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια, μετά τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και που εδραιώνουν τον ηγετικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και κατ’ επέκταση στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. «Η Ελλάδα είναι το ενεργειακό σταυροδρόμι» είπε ο Επίτροπος και δήλωσε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  στη χώρα μας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς και με τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Σωκράτη Φάμελλο.  Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του είχε επαφές με εκπροσώπους φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος και της ενέργειας, ενώ μίλησε και στο ελληνικό Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα στην Ολομέλεια των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Ο κ. Κανιέτε παρουσίασε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να υπάρξει «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους». Η δέσμη μέτρων καλύπτει την ενεργειακή απόδοση, την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τους κανόνες για την ενεργειακή ένωση. Επιπλέον η Επιτροπή προτείνει και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων , ενώ παράλληλα δείχνει και ένα νέο δρόμο προς τον οικολογικό σχεδιασμό της Ευρώπης. Σχεδιασμός που θα επιταχύνει την καινοτομία σε θέματα καθαρής ενέργειας και θα αποτελέσει το αναπτυξιακό εργαλείο του μέλλοντος. Παράλληλα, τα μέτρα θα συμβάλουν στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της ΕΕ για μείωση των εκπομπών CO2 τουλάχιστον κατά 40% μέχρι το 2030.

Όπως ανέφερε ο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, ο τομέας της καθαρής ενέργειας προσέλκυσε το 2015 επενδύσεις πάνω από 300 δις. ευρώ, ενώ με την κινητοποίηση των 177 δις ευρώ δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων ετησίως από το 2021 και μετά, θα δημιουργήσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% κατά την επόμενη δεκαετία και θα εξασφαλίσει 900.000 νέες θέσεις εργασίας. «Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με την Ελλάδα σε αυτή τη κατεύθυνση» ανέφερε ο Επίτροπος, ενώ δήλωσε και την επιθυμία της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα να δημιουργήσει τις υποδομές.

Αναλυτικότερα για την Ελλάδα ο Επίτροπος είπε ότι θα διατεθούν 10 εκατομμύρια ευρώ για έργα ενεργειακής απόδοσης, μέσω του πακέτου Γιούνκερ, ενώ 493 εκατομμύρια θα διαθέσει το ταμείο συνοχής για έργα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτήρια και στις επιχειρήσεις. Επιπλέον άλλο ένα δις θα διατεθεί για τη μείωση των ρύπων από τις μεταφορές.

Πηγή: Athens Voice