ΗΠΑ: Ελπίζουμε η Ελλάδα να γίνει εισαγωγέας αμερικανικού LNG

0

Η σημασία του αμερικανικού LNG είναι έντονη για τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της Ευρώπης, σύμφωνα με τον οικονομικό ακόλουθο της αμερικανικής πρεσβείας, Στίβεν Μπίτνερ, ο οποίος μίλησε σήμερα στο Athens Energy Forum.

Ο ίδιος τόνισε ότι “ως ΗΠΑ, μας ενδιαφέρει η ενεργειακή ασφάλεια των συμμάχων μας γιατί αλλίως είναι ευάλωτοι σε εξωτερικές πιέσεις. Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως πολιτικό όπλο στην Ευρώπη. Υπάρχουν πολλά σχετικά παραδείγματα με διακοπές προμηθειών κτλ.”

Όπως ανέφερε, η αμερικανική στρατηγική βασίζεται στη διαφοροποίηση πηγών και οδών εφοδιασμού για την περιοχή της Ευρώπης. “Στην Ελλάδα υπάρχει ένα ποικιλόμορφο ενεργειακό μείγμα. Το LNG μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση της ενεργειακής ασφάλειας. Ελπίζουμε ότι η Ελλαδα θα γίνει εισαγωγέας αμερικανικού LNG. Η έλευση του ήδη στην Ευρώπη σηματοδότησε μια μεγάλη αλλαγή στην παγκόσμια αγορά”, δήλωσε σχετικά.

Τέλος, ο κ. Μπίτνερ υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε στον Τσίπρα τη στήριξή του για τα σχετικά έργα αγωγών και LNG στην Ελλάδα και την περιοχή. “Στόχος δεν είναι η απόρριψη του ρωσικού αερίου από την ευρωπαϊκή αγορά, αυτό θα ήταν ανέφικτο. Η Ρωσία προωθεί σήμερα δύο αγωγούς που θα εντείνουν την εξάρτηση και θα δώσουν στη Μόσχα νέα μόχλευση απέναντι στην Ε.Ε.”, κατέληξε.