Καββαδάς: «Δεν Κινδυνεύουν οι Κάτοικοι των Αναργύρων Από τις Μετακινήσεις Εδαφών στο Ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο»

0

«Δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια και την ζωή των κατοίκων των Αναργύρων στο Αμύνταιο Φλώρινας, από την εκδήλωση ρωγματώσεων και μικρομετακινήσεων εδαφών στα πρανή εκσκαφής του ορυχείου της ΔΕΗ» διαβεβαίωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Καββαδάς, αναπληρωτής καθηγητής Γεωτεχνικής στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο.

Στις 24 Μαΐου εμφανίστηκαν τα πρώτα δείγματα ρωγματώσεων στα πρανή του ορυχείου Αμυνταίου, και μέχρι σήμερα παρατηρείται μια σταδιακή έξαρση του φαινόμενου. Τις τελευταίες τρεις ημέρες, οι μετακινήσεις εδαφών εντός του ορυχείου έχουν αυξητικό ρυθμό, ξεκίνησαν με 200 mm την ημέρα, και έφτασαν σήμερα στα 600 mm την ημέρα.

Ο αν. καθηγητής Γεωτεχνικής του ΕΜΠ, που ως τεχνικός σύμβουλος της ΔΕΗ επισκέφθηκε χθες την περιοχή του ρήγματος, παρατήρησε ότι υπάρχει επιδείνωση του φαινόμενου και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά «αστοχία» στα πρανή του ορυχείου και να έχουμε μετακινήσεις εδαφών από 30 έως 40 μέτρα.

Επεσήμανε όμως, ότι απ’ τις μετρήσεις που πραγματοποιούν επί 24ώρου βάσεως οι τεχνικοί του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ, εμφανίζονται στοιχεία όπου δείχνουν ότι μπορεί αργότερα «να έχουμε σταδιακή ύφεση του φαινόμενου».

Τρία χιλιόμετρα από το μέτωπο του ορυχείου, έχουν εμφανιστεί ρωγματώσεις σε πολλά σημεία του επαρχιακού δρόμου που συνδέει τους Ανάργυρους με τον οικισμό Βαλτόνερα, στους δρόμους του χωριού, ενώ ρωγμές έχουν παρατηρηθεί στην τοιχοποιία ορισμένων σπιτιών και αποθηκών του χωριού. Ο αν. καθηγητής του ΕΜΠ, επισήμανε ότι τα προβλήματα στους Ανάργυρους οφείλονται στο τεράστιο τεκτονικό ρήγμα πού διέρχεται παράλληλα με τον επαρχιακό δρόμο μέσα από το χωριό με κατεύθυνση από νοτιοδυτικά προς βορειοανατολικά και έχει μήκος που μπορεί να φθάνει και τα δέκα χιλιόμετρα.

Εξήγησε ότι «το συγκεκριμένο ρήγμα ενεργοποιείται εξ αιτίας της αφαίρεσης τεράστιων εδαφών από το γειτονικό ορυχείο Αμυνταίου» και σημείωσε πως υπάρχει επιρροή από την διάνοιξη του ορυχείου, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ρωγμές στους δρόμους και σε διάφορα σημεία εντός του χωριού.