«Καίνε» τα Νέα Πρόστιμα για τις Ρευματοκλοπές

0

Πρόστιμα υψηλών βολτ… για όσους κλέβουν ηλεκτρικό ρεύμα θέσπισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καθώς οι ρευματοκλοπές που αυξήθηκαν ραγδαία τα χρόνια της οικονομικής ύφεσης συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ότι οι παραβάσεις που έχει εντοπίσει ο ΔΕΔΔΗΕ μόνο για το πρώτο τρίμηνο του έτους ανέρχονται σε 2.000, όταν πέρυσι για όλη τη χρονιά είχαν διαπιστωθεί 10.616.

Η ισχύουσα πρακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα για τους παραβάτες είναι αφενός η υποβολή μηνύσεων και αφετέρου η είσπραξη των ποσών που εκλάπησαν, υπολογίζοντας τις ποσότητες με την τρέχουσα τιμή της κιλοβατώρας.

Η ΡΑΕ, αφού είχε προηγηθεί ευρεία δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς, αποφάσισε την καθιέρωση τσουχτερών προστίμων.

Πιο συγκεκριμένα, με την απόφασή της όρισε διοικητικά τιμή που προέκυψε από το μέσο κόστος ρεύματος ενός νοικοκυριού με τετραμηνιαία κατανάλωση 1.300 kWh. Αυτή είναι στα 150 ευρώ ανά MWh. Η τιμή προσαυξάνεται κατά 70% για τους παραβάτες, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει στα 255 ευρώ ανά MWh.Στη συνέχεια πολλαπλασιάζεται με την εκτιμώμενη κατανάλωση που έκλεψε ο καταναλωτής.

Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) η αντίστοιχη διοικητικά οριζόμενη τιμή είναι τα 80 ευρώ ανά MWh, η οποία προσαυξανόμενη κατά 50% ανεβαίνει στα 120 ευρώ ανά MWh.

Η απόφαση της ΡΑΕ ορίζει ακόμη και τη δυνατότητα πληρωμής των προστίμων με δόσεις.

Εκτός, όμως, από αυτά τα πρόστιμα, οι παραβάτες έρχονται αντιμέτωποι και με άλλα ποσά που αφορούν στην παρέμβαση στους μετρητές. Αν αυτός δεν χρειάζεται αντικατάσταση, τότε το κόστος για μονοφασική παροχή είναι στα 300 ευρώ, για τριφασική χαμηλής τάσης 340 ευρώ και για παροχή μέσης τάσης 370 ευρώ. Τα αντίστοιχα ποσά αν χρειάζεται αντικατάσταση μετρητή είναι 425, 550 και 750 ευρώ.

Επιπλέον, με την απόφαση γίνεται επιμερισμός των ποσών που συγκεντρώνονται από τα πρόστιμα, ώστε με αυτά να πληρώνονται οι ΥΚΩ, το ΕΤΜΕΑΡ και οι υπόλοιπες ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η παράβαση φτάνει σε βάθος πενταετίας,το ποσό που αντιστοιχεί στις ανταγωνιστικές χρεώσεις θα κατευθύνεται στον Δεσπόζοντα Προμηθευτή (δηλαδή τη  ΔΕΗ).

Εξάλλου, ορίζεται ότι τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται από τα πρόστιμα θα αξιοποιούνται για την αντιστάθμιση της οικονομικής ζημιάς που υφίστανται οι καταναλωτές λόγω ρευματοκλοπών καθώς και για τη χρηματοδότηση δράσεων, αλλά και για την παροχή κινήτρων προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τους προμηθευτές, με στόχο τον εντοπισμό ρευματοκλοπών.