Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων

0

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε σήμερα στην Βουλή των Ελλήνων το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων, την παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές σύγχρονες απειλές για τη ζωή του πλανήτη. Η Συμφωνία των Παρισίων, στην οποία η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Αν. ΥΠΕΝ, Γιάννη Τσιρώνη, θεωρείται ότι δημιουργεί ένα διαρκές, δεσμευτικό και διαφανές νομικό καθεστώς, όπου όλες οι χώρες της γης αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η Συμφωνία περιέχει ένα μηχανισμό επανεξέτασης που την καθιστά φιλόδοξη, διότι σημαίνει ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να επανεξετάζουν και να αυξάνουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κάθε 5 χρόνια, προκειμένου να επιτευχθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος της κλιματικής ουδετερότητας κατά το δεύτερο μισό του αιώνα, που επίσης έχει τεθεί στην Συμφωνία. Επισημαίνεται ότι η Συμφωνία των Παρισίων θα τεθεί σε ισχύ μόνο εφόσον, τουλάχιστον 55 χώρες, που θα αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών, έχουν καταθέσει στον ΟΗΕ τα έγγραφα επικύρωσης της.

Μέχρι στιγμής, από τις χώρες που θεωρούνται ως σημαντικές οικονομίες που έχουν παράλληλα και υψηλά ποσοστά των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, οι ΗΠΑ και η Κίνα ανακοίνωσαν -από κοινού- την κύρωση της Συμφωνίας στις 3 Σεπτεμβρίου 2016. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να κυρώσει την Συμφωνία όσο το δυνατόν πιο σύντομα και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε. που φέρνει σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή για κύρωση.

Το κείμενο της Συμφωνίας αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής, εδώ:  http://www.parliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=0367b867-58f0-4539-b212-a68700bcde55

Πηγή: www.ypeka.gr