Κατρούγκαλος: Η συνέχιση της γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ εξηγεί την τουρκική νευρικότητα

0

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα χαρακτηρίζεται γενικά από νευρικότητα και ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν συνέδεσε αυτά που γίνονται στο Αιγαίο με αυτά που γίνονται στην Κύπρο» δήλωσε ο αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στα Ίμια.

«Φαίνεται πως υπάρχει μία σχετική εκτόνωση της κατάστασης, όμως, προφανώς αυτό δεν δικαιολογεί καμία έλλειψη εγρήγορσης από τη δική μας πλευρά, καθώς ούτως ή άλλως υπάρχει και το ανοιχτό μέτωπο της Κύπρου, σε σχέση τι θα γίνει με τη συνέχεια των ερευνών» εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος, προβλέποντας ότι «θα συνεχιστεί η γεώτρηση στο οικόπεδο της Κυπριακής Δημοκρατίας κι ακριβώς έτσι ίσως να εξηγείται και η νευρικότητα από την τουρκική πλευρά».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ελληνικής πλευράς μετά το περιστατικό στα Ίμια, όπου τουρκική ακταιωρός, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού, προκαλώντας υλικές ζημιές, ο αν. υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Η δική μας στάση θα πρέπει πάντοτε να είναι ένας συνδυασμός αποφασιστικότητας και ψυχραιμίας, δηλαδή να αποφεύγουμε να κλιμακώνουμε την ένταση, αλλά και να μην αποδεχόμαστε τετελεσμένα γεγονότα. Το διεθνές δίκαιο στηρίζει απολύτως τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και ακριβώς γι αυτό δεν έχουμε κανέναν λόγο να προχωρούμε σε τυχοδιωκτισμούς, όπως κάνουν πολλοί άλλοι στην περιοχή μας. Λογικό είναι να μας απασχολεί, δεν πρέπει να μας φοβίζει. Ήδη έχουν γίνει τα αναγκαία μέτρα, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, έγινε δηλαδή η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, μάλιστα με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς».

Παρατήρησε, δε, πως «η εξέλιξη των γεγονότων στην Κύπρο δείχνει ότι εκεί που κερδίζει κανείς είναι όταν έχει κάνει μία συστηματική διπλωματική προσπάθεια», καθώς «φαίνεται ότι σε έναν τομέα, που ιδιαίτερα είχε επενδύσει -στη ματαίωση των ερευνών- δεν θα τα καταφέρει να πετύχει τον στόχο της η Τουρκία».