Κίνδυνος ναυαγίου για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

0

Κρίσιμες εξελίξεις που ενδέχεται να επηρεάσουν ακόμη και την πορεία της αξιολόγησης από τους δανειστές, δρομολογούνται γύρω από την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Οι Αζέροι εμφανίζονται πλέον απολύτως αδιάλλακτοι και ζητούν να συζητήσουν την υπόθεση μόνο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο όπως δηλώνουν θα θέσουν ένα και μοναδικό ερώτημα: Εάν επιθυμεί ή όχι τη Socar ως μακροπρόθεσμο επενδυτή στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης εμμένει ότι η συμφωνία Socar-ΔΕΣΦΑ μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο εφόσον δεν μειωθεί το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ και δεν αλλάξει η νομοθετική ρύθμιση με την οποία απετράπησαν υπέρογκες αυξήσεις στα τέλη χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα οι Αζέροι, σε μια προσπάθεια να παρακάμψουν τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό δηλώνοντας ότι για το σκοπό αυτό θα έρθει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Socar, Rovnag Abdullayev και αναμένουν την επιστροφή του κ. Τσίπρα από τη Νέα Υόρκη προκειμένου να γίνει το ραντεβού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, μετά τη συνάντηση που είχε προχθές με τη Snam εμφανίστηκε αποφασισμένος να επιμείνει έως το τέλος, δηλώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί τον διάλογο με τη SOCAR, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει το τίμημα των 400 εκατ ευρώ και θα εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Και τούτο παρά το γεγονός ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχε δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τους δανειστές να κλείσει την υπόθεση στο πλαίσιο του τρέχοντος διαγωνισμού. Όσο δε για τους Ιταλούς, δεν φάνηκαν διατιθέμενοι να παρακάμψουν τους Αζέρους και να μπουν στο ΔΕΣΦΑ με μεγαλύτερο ποσοστό.  Μετά από αυτά, η Αζέρικη πρεσβεία στην Αθήνα άφηνε το χρόνο να κυλάει χωρίς να κλείνει νέα συνάντηση του κ. Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους της SOCAR.

Τελικώς η απάντηση των Αζέρων δόθηκε για άλλη μια φορά δια του τύπου και συγκεκριμένα μέσω του πρακτορείου APA. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αζέρικου πρακτορείου APA, που επικαλείται δηλώσεις ανώνυμης πηγής «η Αζέρικη πλευρά έχει υποβάλει επισήμως αίτημα στο γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού ζητώντας επίμονα συνάντηση με τον επικεφαλής της κυβέρνησης. Στόχος της συνάντησης είναι να συζητηθούν οι δυσκολίες που έχουν ανακύψει σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Επικεφαλής της αζέρικης αντιπροσωπείας θα είναι ο πρόεδρος της Socar, Rovnag Abdullayev. Επί του παρόντος δεν κλείσει η συνάντηση καθώς ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε ταξίδι στη Νέα Υόρκη και θα επιστρέψει στις 26 Σεπτεμβρίου.»

Και το δημοσίευμα συνεχίζει πάντα σε εισαγωγικά «Δεδομένων των μη εποικοδομητικών θέσεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ελληνικής πλευράς, η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, επιμένει σε συνάντηση μόνο με τον πρωθυπουργό και ελπίζει ότι αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί.

Η αζέρικη πλευρά θέλει να θέσει ένα και μόνο ερώτημα σε αυτή τη συνάντηση: Επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση τη συμμετοχή της SOCAR στην ελληνική οικονομία ως ένας μεγάλος επενδυτής; Η SOCAR ενδιαφέρεται για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Ωστόσο, λόγω των μη εποικοδομητικών κινήσεων από ορισμένα άτομα, οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Κατά συνέπεια, τα περιουσιακά στοιχειά του ΔΕΣΦΑ έχουν μειωθεί. Θέλουμε υψηλού επιπέδου συζήτηση αυτών των αλλαγών ».

Επίσης το δημοσίευμα του APA αναπαράγει δηλώσεις του γενικού διευθυντή της SOCAR Energy Greece, Anar Mammadov σύμφωνα με τις οποίες η αλλαγή στον υπολογισμό της περιουσιακής βάσης του ΔΕΣΦΑ που έγινε με την τροπολογία Σκουρλέτη τον περασμένο Ιούλιο και είχε ως στόχο να αποτρέψει υπέρογκες αυξήσεις στα τέλη χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου, μείωσε την αξία του ΔΕΣΦΑ κατά 40-50%.

Πηγή: www.energyworld.gr