«Κλείδωσαν» και τα τιμολόγια διανομής στο αέριο – Ξεκινάει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους προμηθευτές

0

Έκλεισε με απόφαση της ΡΑΕ, χωρίς να υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση, και το  θέμα του καθορισμού των τιμολογίων διανομής στο φυσικό αέριο και συνεπώς ανοίγει ο δρόμος για την πλήρως διαχωρισμένη δραστηριότητα της διανομής και της προμήθειας από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους.

Μετά την υποβολή νέων στοιχείων που είχε ζητήσει η ΡΑΕ από τις εταιρείες (τις σημερινές ΕΠΑ και τη ΔΕΠΑ), έγινε η αξιολόγηση και καθορίστηκαν για κάθε μία περιοχή οι ταρίφες. Ως γνωστόν οι περιοχές στις οποίες έχει χωριστεί η χώρα είναι τέσσερις: Αττική, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη και λοιπή Ελλάδα. Για κάθε περιοχή οι ταρίφες είναι διαφορετικές, αλλά είναι κοινή η μεθοδολογία.

Σύμφωνα με πληροφορίες τιμολογείται χωριστά η ενέργεια και χωριστά η ισχύς, ενώ καθορίζονται 4 κατηγορίες τελικών πελατών με τους βιομηχανικούς πελάτες να συνιστούν μια αυτόνομη κατηγορία (οικιακοί, εμπορικοί, μεγάλης κατανάλωσης μη εμπορική και βιομηχανικοί).

Οι ταρίφες θα ισχύσουν αμέσως μόλις εγκριθούν, με τους καταναλωτές (κυρίως τους μεγάλους βιομηχανικούς) να περιμένουν να διευκρινιστεί το ύψος του τέλους διανομής, το οποίο θυμίζουμε από 0,8 ευρώ/Mwh είχε εκτιναχθεί στα 4 ευρώ/Mwh χωρίς να υιοθετείται κάποια μεθοδολογία και με την αύξηση να επιβάλλεται οριζόντια σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών.

Να σημειωθεί ότι η προσωρινή μεταβατική τιμή των 4 ευρώ/Mwh, που με βάση την πρόβλεψη του ν. 4336 έληγε τον περασμένο Ιούνιο,  είχε καθοριστεί παρά την διαφορετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ. Συγκεκριμένα θυμίζουμε ότι με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου 2014, η ΡΑΕ είχε γνωμοδοτήσει ως εύλογο ύψος για τον νομοθετικό καθορισμό της προσωρινής τιμής για την παροχή βασικών δραστηριοτήτων ως εξής: ΔΕΠΑ (δίκτυο λοιπής Ελλάδας) και νυν επιλέγοντες πελάτες των ΕΠΑ 1,2 ευρώ/Mwh και μη επιλέγοντες πελάτες των ΕΠΑ (Δίκτυα Αττικής, Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης) 3,5 ευρώ/Mwh.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του επόμενου χρόνου, οπότε απελευθερώνεται η αγορά όχι μόνον για τους βιομηχανικούς, αλλά και για τους εμπορικούς πελάτες με μεγάλες καταναλώσεις, αναμένεται να ξεκινήσει σιγά – σιγά ο εμπορικός ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρείες που μέχρι σήμερα είχαν το μονοπώλιο η κάθε μία στην περιοχή της.

Ο ανταγωνισμός αναμένεται να κορυφωθεί όταν από 1ης Ιανουαρίου του 2018 απελευθερωθεί πλήρως η προμήθεια αερίου και για τους οικιακούς καταναλωτές. Συνεπώς, θα δούμε σύντομα το φαινόμενο να «έρχεται» για παράδειγμα στην Αττική η σημερινή ΕΠΑ Θεσσαλίας – Θεσσαλονίκης και να προσπαθεί να προσελκύσει πελάτες, όπως αντίστοιχα να «πηγαίνει» στη Θεσσαλονίκη ή στη Λάρισα η σημερινή ΕΠΑ Αττικής.

Πηγή: energypress.gr