Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί μια αγαπημένη καθημερινή συνήθειά μας

0

Είναι για πολλούς σχεδόν ταυτόσημος με το πρωινό ξύπνημα. Είναι αγαπημένη συνήθεια εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, με πολλούς να ξεχωρίζουν και να επιλέγουν είδη, ποιότητες και αρώματα.

Ο λόγος για τον καφέ, για τους λάτρεις του οποίου υπάρχει μια πολύ κακή προοπτική: περιορισμός της ποσότητας, επιδείνωση των γεύσεων και υψηλότερες τιμές. Κι αυτό λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη, η οποία, με ένα ντόμινο συνεπειών, αναδεικνύει τη σημασία της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις της στη ζωή μας. Αν για κάποιους είναι πιο δύσκολο να αντιληφθούν τι πραγματικά σημαίνει η κλιματική αλλαγή στη μεγάλη εικόνα, είναι πάρα πολύ εύκολο να το αντιληφθούν στις μικρές χαρές της ζωής. Όπως ο καφές.

Επιστήμονες του βοτανικού κήπου Kew Gardens του Λονδίνου προειδοποιούν πως η παραγωγή καφέ στην Αιθιοπία, εκεί όπου παράγονται οι καλύτερες ποιότητες καφέ Arabica, στη χώρα που έχει τη μεγαλύτερη εξαγωγή καφέ από όλη την Αφρική, είναι πιθανό να βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο στο διάστημα του επόμενου αιώνα εκτός κι αν ληφθεί δράση.

«Στην Αιθιοπία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, στην πραγματικότητα, αν δεν κάνουμε τίποτα θα υπάρξει λιγότερος καφές, θα έχει πιο κακή γεύση και θα κοστίζει περισσότερο» δήλωσε ο Δρ Aaron Davis, ερευνητής στο Kew και εκ των συντακτών της έρευνας.