Η Κλιματική Αλλαγή στο Επίκεντρο της Συνόδου της G20 στο Αμβούργο

0

Η φετινή Σύνοδος της G20 -που γίνεται στις 7-8 Ιουλίου στο Αμβούργο- αναμένεται να είναι μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες των τελευταίων ετών, με δεδομένες τις θέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, της οικονομίας (έμφαση στον προστατευτισμό) και των διεθνών σχέσεων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής θα είναι η μεγάλη πρόκληση της G20, χωρίς, όπως είπε, να περιμένει κανείς ότι οι σχετικές συζητήσεις θα είναι εύκολες.

Αποδέκτης της αναφοράς της κυρίας Μέρκελ δεν είναι άλλος από τον Ντ.Τραμπ, ο οποίος αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, προκαλώντας κύμα εσωτερικών και διεθνών αντιδράσεων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στις οικονομικές εξελίξεις και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. «Χρειαζόμαστε ανοικτές αγορές, ο προστατευτισμός βλάπτει τους πάντες», τόνισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ακόμα ότι εργάζεται μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν για ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης, τονίζοντας ότι το πλαίσιο αυτής της εμβάθυνσης θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ «ρίσκων και ευθύνης».