Κλιματική αλλαγή: Σήμερα επικυρώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Συμφωνία των Παρισίων

0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να εγκρίνει την επικύρωση από την ΕΕ της συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

Αφού εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη σημερινή ειδική ψηφοφορία, το Συμβούλιο μπορεί να εγκρίνει επίσημα την απόφαση με επείγουσα διαδικασία, έτσι ώστε η ΕΕ, μαζί με τα 7 κράτη μέλη που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσης, να καταθέσουν τα έγγραφα επικύρωσης στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αυτή την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.

Επτά κράτη μέλη έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι στιγμής: η Ουγγαρία, η Γαλλία, η Σλοβακία, η Αυστρία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Γερμανία. Αυτά τα επτά κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Επικυρώσεις που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 55 Μέλη  και το 55% των παγκόσμιων εκπομπών απαιτούνται προκειμένου η συμφωνία να τεθεί σε ισχύ. Μέχρι σήμερα 62 Μέλη, αντιπροσωπεύοντας το 51,89% των παγκόσμιων εκπομπών, έχουν καταθέσει επισήμως τα έγγραφα επικύρωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύει περίπου το 12% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, και χάρη στην επικύρωση της ΕΕ, η συμφωνία των Παρισίων θα τεθεί σε ισχύ εγκαίρως για τη διάσκεψη COP 22 για την Κλιματική Αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Μαρακές από τις 7 έως τις 18 Νοεμβρίου 2016.

Μετά την ψηφοφορία, θα ακολουθήσει επίσημη τελετή υπογραφής, σε συνέχεια της ομιλίας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, παρουσία της Γαλλίδας Υπουργού Περιβάλλοντος και Προέδρου του «COP21» Σεγκολέν Ρουαγιάλ, του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και του Προέδρου του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς. Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ θα λάβουν επίσης τον λόγο.

Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της τελετής, με τον κ. Μπαν Κι-μουν, την κα. Ρουαγιάλ, τον κ. Σουλτς και τον κ. Γιούνκερ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση στην ολομέλεια μέσω του EP Live και του EbS+.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου εδώ.

Πηγή: energypress.gr