Κύπρος: Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τον 3ο γύρο αδειοδοτήσεων

0

Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται ποιες εταιρείες ή κοινοπραξίες προχωρούν στο στάδιο της διαπραγμάτευσης με στόχο την αδειοδότηση των τεμαχίων 6, 8 και 10 στο πλαίσιο του 3ου γύρου αδειοδότησης, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο κ. Λακκοτρύπης ο οποίος μιλούσε σε εκδήλωση του Οργανισμού Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών, στη Λευκωσία, αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη να αποδειχθεί ποιο είναι το ενεργειακό δυναμικό της Κύπρου γιατί με βάση αυτό θα καθοριστούν και οι επενδύσεις που θα γίνουν.

Για την γεώτρηση που θα γίνει το 2ο τρίμηνο του 2017 από την Τotal στο τεμάχιο 11, είπε ότι είναι πολύ σημαντική όχι για το μέγεθος της, το οποίο αν όντως εξευρεθεί υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου όμοιο με αυτό του Αφροδίτη, αλλά γιατί «για πρώτη φορά θα γίνει εντός της κυπριακής ΑΟΖ γεώτρηση σε γεωλογική δομή παρόμοια με αυτή του Ζορ».

Κατ` επέκταση, σημείωσε, θα αποδειχθεί αν το πετρελαϊκό σύστημα επεκτείνεται στην περιφέρεια του Ερατοσθένη  όπου έχουμε βρει πάρα πολλές παρόμοιες δομές.

Σε σχέση με τον 3ο γύρο αδειοδότησης ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι «θα ανακοινώσουμε την ερχόμενη εβδομάδα με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ποιοι θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, στο στάδιο διαπραγμάτευσης με στόχο την υπογραφή και αδειοδότηση των τεμαχίων για να προχωρήσουμε σε ερευνητικό πρόγραμμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει να προωθήσουμε το ερευνητικό πρόγραμμα περαιτέρω, πρέπει να αδειοδοτηθούν περισσότερα τεμάχια για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε γεωτρήσεις και να δούμε ποιο είναι το ενεργειακό δυναμικό της Κύπρου».

Γιατί, συνέχισε, το ενεργειακό δυναμικό που θα αποδειχθεί «θα καθορίσει τι επενδύσεις υποδομών θα γίνουν στην Κύπρο». Υπάρχουν, είπε, «μια σωρεία μεθόδων που μπορούν να ακολουθηθούν και το ποιο σημαντικό κριτήριο γι αυτή την επιλογή είναι οι ποσότητες φυσικού αερίου που θα ανακαλυφθούν και θα αποδειχθούν».

Σε αναφορά του στη μείωση της αρχικής εκτίμησης για τα κοιτάσματα του Αφροδίτη ανέφερε ότι «αν θέλετε ήταν για μας μία αφύπνιση για ένα πολύ σημαντικό γεγονός, ότι οι δραστηριότητες σ` αυτόν τον τομέα είναι πολύ απρόβλεπτες».

Για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας όχι μόνο για οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν αλλά γιατί θα έχουμε ολοκληρώσει και κλείσει τον κύκλο από την αδειοδότηση, στην έρευνα, την ανακάλυψη και την εκμετάλλευση.

Αναγνώρισε ότι «οι συνθήκες δεν μας ευνοούν ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή» δίνοντας το παράδειγμα της τιμής του πετρελαίου διεθνώς. Έτσι τώρα, είπε, κοιτάμε τώρα προς την κατεύθυνση της Αιγύπτου. Υπάρχουν δύο τερματικά υγροποίησης που είναι αδρανή, ένα στην Νταμιέτα και ένα στο Ίτκου όπου η εταιρεία υδρογονανθράκων διαπραγματεύεται μαζί με τις εταιρείες εκμετάλλευσης του τεμαχίου 12 και τις αιγυπτιακές εταιρείες για την πώληση του φυσικού αερίου. Εξήγησε παράλληλα ότι προτού χρηματοδοτηθεί το έργο θα πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία με τον αγοραστή.

Για τον ρόλο της Κύπρου ανέφερε ότι πραγματικά νοιώθουμε ότι εκπροσωπούμε την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη και το αντίθετο. Με τη συνεχή προσπάθεια και επιμονή προσπαθούμε και αρχίζει πλέον η Ευρώπη να κατανοεί τις προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου και για τη δική της ενεργειακή ασφάλεια, ανέφερε.

«Η προσπάθεια για τον τομέα των υδρογοναθράκων χρειάζεται υπομονή, χρειάζεται πάρα πολλή τεχνογνωσία, πολλή μελέτη, και προσεχτικά βήματα», είπε.

Πηγή: energyworld.gr