Κυπριακό φυσικό αέριο στην Ιορδανία από το 2022

0

Όπως έχει γίνει γνωστό, η Κύπρος θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί το φυσικό της πλούτο μεταξύ 2020-2022 και όπως όλα δείχνουν μπορεί να ικανοποιήσει την πρόθεση της Ιορδανίας για αγορά φυσικού αερίου.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών καθώς και του αγωγού Ισραήλ – Αιγύπτου καθώς ποσότητες από το Αφροδίτη θα παραχωρηθούν στην Ιορδανία και άλλες στην Αίγυπτο με διακλάδωση στον αγωγό.

Στόχος η τριμερής συνάντηση πριν το τέλος του έτους

Στόχος όπως ενημέρωσε η Κυβέρνηση μετά τη συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, είναι η υλοποίηση τριμερούς συνάντησης Κύπρου – Ιορδανίας- Ελλάδας το συντομότερο δυνατόν. Πηγές του Sigmalive αναφέρουν ότι χρονικά στόχος είναι η τριμερής να γίνει πριν το τέλος του 2016. Στο μεσοδιάστημα θα γίνουν διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο για τα πρακτικά ζητήματα της μεταφοράς.

Σε εξαιρετικό επίπεδο οι σχέσεις των δυο χωρών

Σε πολύ καλό επίπεδο φαίνεται ότι είναι οι σχέσεις μεταξύ Ιορδανίας – Κύπρου. Η Λευκωσία παρουσιάζεται πολύ ικανοποιημένη από τη στάση που κρατά η Ιορδανία στην Ισλαμική Διάσκεψη.

Η Ιορδανία με τη σειρά της θεώρησε ως κίνηση εξαιρετικής σημασίας τη χρηματική βοήθεια ύψους 2,3 εκατομμυρίων ευρώ που προσέφερε η Κύπρος, για τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Ιορδανία και στο Λίβανο. Το ποσό αυτό είναι το ποσό που θα αναλογούσε στη συνεισφορά της Κύπρου για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, κάτι που η Κύπρος δεν ήθελε να πράξει.

Η Κύπρος θα ενεργήσει εξάλλου ως γέφυρα και μεσολαβητής στην Ευρώπη για περαιτέρω οικονομική στήριξη της Ιορδανίας το 25% του πληθυσμού της οποίας είναι πρόσφυγες.

Πηγή: www.sigmalive.com