Λίμνη Παμβώτιδα, η όμορφη λίμνη των Ιωαννίνων!

0

Στους πρόποδες του όρους Μιτσικέλι στα Ιωάννινα βρίσκεται η λίμνη Παμβώτιδα ή λίμνη Ιωαννίνων. Το βάθος της κυμαίνεται μεταξύ 4ων έως 13ων μέτρων και καλύπτει περίπου 22 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Παρά τις έντονες ανθρώπινες δραστηριότητες το οικοσύστημα διατηρεί μεγάλη βιοποικιλότητα.

Περιλαμβάνει μία τεράστια ποικιλία ειδών από την ιχθυοπανίδα και την ορνιθοπανίδα, καθώς και πολλά αμφίβια. Η λίμνη Παμβώτιδα αποτελεί σπουδαία πηγή ζωής για την πόλη των Ιωαννίνων και η αλιευτική της εκμετάλλευση έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, είναι κέντρο διεξαγωγής διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, όπως σκι, κωπηλασία και κανό.  Το οικοσύστημα της λίμνης ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000, λόγω των σημαντικών και σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας. Στη λίμνη Παμβώτιδα υπάρχουν 64 είδη υδρόβιων και υγρόφιλων φυτών ενώ διακρίνεται το καλάμι και το νούφαρο.  Κατά το παρελθόν διέθετε μόνο 3 είδη ψαριών, τις τσίμες, τα μαρίτσια και τους τηλιανούς. Σε αφθονία υπήρχαν επίσης, τα χέλια και οι καραβίδες. Όμως, από το 1920 έχει εμπλουτιστεί σταδιακά με νέα είδη, όπως ο κυπρίνος, το γλανήδι και ο κέφαλος. Περισσότερα από 30 είδη πτηνών, υπάρχουν στη λίμνη, πολλά από τα οποία φωλιάζουν, ξεχειμωνιάζουν ή διέρχονται από εκεί κατά τη χειμερινή περίοδο. Τα πιο συνηθισμένα πτηνά, που μπορεί να συναντήσει κανείς, είναι οι ερωδιοί, τα βουτηχτάρια, τα μπεκατσίνια, οι αγριόκυκνοι, οι κορμοράνοι και οι γλάροι ενώ από τα θηλαστικά, η βίδρα είναι ένα σπάνιο είδος, που φιλοξενείται στα νερά της λίμνης.

Πολλές φορές η Παμβώτιδα παγώνει και προσφέρει ένα πραγματικά άκρως εντυπωσιακό θέαμα στους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες. Το 1434 είχε παγώσει ολόκληρη η λίμνη και ο Ντουραχάν Πασάς την περπάτησε ολόκληρη μαζί με τον στρατό του χωρίς να καταλάβει, ότι περπατούσαν πάνω σε παγωμένα νερά.Το φυσικό στολίδι της πόλης των Ιωαννίνων, που συνδέεται με τον πνιγμό της κυρά Φροσύνης, με το μοναδικό στον κόσμο νησάκι της, που κατοικείται από περίπου 100 οικογένειες, μαγνητίζει τα βλέμματα όλες τις εποχές του χρόνου. Τα τελευταία 50 χρόνια, όμως, έχει παρατηρηθεί μείωση του όγκου των νερών της λίμνης, που οφείλεται κυρίως στην περιμετρική οικοπεδοποίησή της.