Μεγάλο ενδιαφέρον και νέες συμφωνίες για γερμανικές επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Αίγυπτο

0

Τρεις νέες συμφωνίες για συνολικές γερμανικές χρηματοδοτήσεις 203,5 εκατ. ευρώ στους τομείς ανανεώσιμης ενέργειας, εκπαίδευσης και μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Αιγύπτου έκλεισαν στο περιθώριο της επίσκεψης του προέδρου της χώρας Al Sisi στη Γερμανία, στο πλαίσιο συμμετοχής του σε προγραμματισμένη διάσκεψη κορυφής χωρών G20 και αφρικανικών χωρών.

Οι συμφωνίες υπεγράφησαν από την υπουργό Επενδύσεων & Διεθνούς Συνεργασίας κα. Nasr και το Γερμανό υπουργού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης κ. Mueller.

Αιγυπτιακά δημοσιεύματα προσθέτουν, βασισμένα σε δηλώσεις του προέδρου της Αρχής της Διώρυγας Σουέζ, Ναυάρχου Mohammed Mamish ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή, ότι παράλληλα μπήκαν οι υπογραφές και σε συμβάσεις με 15 γερμανικούς ομίλους, οι οποίοι αναμένεται να διοχετεύσουν επενδυτικά κεφάλαια στην περιοχή της Διώρυγας.

Στην διάρκεια της μικτής διμερούς διυπουργικής επιτροπής οικονομικής συνεργασίας που έλαβε χώρα στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής, η υπουργός Οικονομίας & Ενέργειας της Γερμανίας κα. Zypries αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον και τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών σε σειρά οικονομικών κλάδων, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε το αιγυπτιακό ενδιαφέρον για προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων κυρίως στους κλάδους ανταλλακτικών αυτοκινήτων, κατασκευών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αναφέρθηκε επίσης στο όραμα της κυβέρνησής του για ανάδειξη της Αιγύπτου σε περιφερειακής και διεθνούς εμβέλειας κέντρο παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ενέργειας προς την Ευρώπη.