Μετ΄ εμποδίων η αποσυναρμολόγηση των παλαιών αντιδραστήρων σε Λιθουανία, Βουλγαρία και Σλοβακία

0

Η αποσυναρμολόγηση πυρηνικών αντιδραστήρων πρώτης γενιάς στη Λιθουανία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία προβλέπεται να στοιχίσει τουλάχιστον 5,7 δις. ευρώ, πιθανώς ακόμη και 11,4 δις. ευρώ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σώμα Ελεγκτών.

Σε σχετική έκθεσή του παρατηρεί ότι είναι απαραίτητη η διακοπή λειτουργίας και η απόσυρση των εν λόγω μονάδων, δηλαδή του Κοζλοντούι, της Ιγκναλίνα και του Μποχουνίτσε. Στα πλαίσια αυτά, η Ε.Ε. έχει ξεκινήσει ειδικό πρόγραμμα το οποίο προσφέρει χρηματοδότηση και λύσεις σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων.

Ως το 2020 οι διαδικασίες αυτές αναμένεται να στοιχίσουν τουλάχιστον 1,55 δις. για τη Λιθουανία, 731 εκατ. για τη Βουλγαρία και 671 εκατ. για τη Σλοβακία. Κατά την περίοδο 1999-2013, η Ε.Ε. πρόσφερε 890 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων στις παραπάνω χώρες ώστε να αντισταθμίσουν τις απώλειες ισχύος.

Πάντως, οι ελεγκτές παρατηρούν ότι από το 2011 δεν έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος παρά τις εξαγγελίες. Στη Λιθουανία το κενό μεταξύ της χρηματοδότησης και του κόστους αυξήθηκε στο 1,56 δις. ευρώ από το 2011, στη Βουλγαρία στα 28 εκατ. και στη Σλοβακία στα 92 εκατ. ευρώ.

Πηγή: energypress.gr