Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ανάπτυξη της Ηλιακής Ενέργειας Υπέγραψαν Αλβανία και EBRD

0

Με σκοπό την ανάπτυξη των ΑΠΕ, ο Yπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας της Αλβανίας, κ. Gjiknuri και o επικεφαλής της EBRD στην Αλβανία κ. Matteo Colangeli, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας (ΜoU) στα Τίρανα.

Σύμφωνα με το πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, βάσει του μνημονίου συνεργασίας, προβλέπεται η εφαρμογή οδικού χάρτη για την αύξηση της ελκυστικότητας των επενδύσεων στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη χώρα και τη μείωση της εξάρτησης της Αλβανίας από την υδροηλεκτρική ενέργεια και τις εισαγωγές ενέργειας.

Η αλβανική κυβέρνηση και η ΕΒRD θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη και την εφαρμογή ενός πλαισίου για την κατανομή, μέσω μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών από ιδιώτες επενδυτές, για την κατασκευή, εκμετάλλευση και λειτουργία έργων ηλιακής ενέργειας στην Αλβανία συνολικής δυναμικότητος 50-100 MW.

Μέχρι στιγμής, η ΕΒRD έχει επενδύσει περισσότερα από €1 δισ. σε 77 έργα στην Αλβανία. Οι υποδομές και η ενέργεια είναι οι μεγαλύτεροι τομείς των επενδύσεων της ΕBRD, αντανακλώντας τόσο τις πιο πιεστικές ανάγκες της χώρας, όσο και τις μεγαλύτερες δυνατότητες.