Μπακούρας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ): Σχεδιάζουμε επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για την πενταετία 2018-2022

0

Η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας έχει μπει στο 2018 με στόχο να αντιμετωπίσει την απελευθερωμένη αγορά και στους οικιακούς καταναλωτές με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς καμία διάκριση, τονίζει ο κ. Λεωνίδας Μπακούρας, γενικός διευθυντής της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, μιλώντας στο Θ. Παναγούλη και την εκπομπή Energy Week του SBC.

Δική μας δουλειά είναι να υπογραφούν συμβάσεις από νέους καταναλωτές ώστε να μπουν στη χρήση του φυσικού αερίου, να επεκτείνουμε το δίκτυο, να ελέγξουμε τις εγκαταστάσεις πριν δώσουμε αέριο στους τελικούς καταναλωτές και να έχουμε τη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου στην περιοχή της αδείας μας, που είναι ο νομός Θεσσαλονίκης και η περιφέρεια Θεσσαλίας, εξήγησε ο κ. Λεωνίδας Μπακούρας, αναφορικά με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της εταιρείας, μετά τον διαχωρισμό των λειτουργιών της διανομής και προμήθειας φυσικού αερίου,

Σήμερα, το δίκτυο που έχει υπό την ευθύνη της η ΕΔΑ ΘΕΣΣ καλύπτει συνολικά 20 Δήμους, 12 στη Θεσσαλονίκη και 8 στη Θεσσαλία. Πρόκειται για δίκτυο μήκους 2150 χλμ, από τον Αλμυρό του Βόλου μέχρι το Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε ο κ. Μπακούρας, η εταιρεία έχει συνδέσει πάνω από 300 χιλ. καταναλωτές, κάτι που σημαίνει ότι το 55% του πληθυσμού στις περιοχές που καλύπτει  η ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Πρόκειται για εντυπωσιακό επίτευγμα, αν σκεφτεί κανείς ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ χρειάστηκε περίπου 16-17 χρόνια για να ξεπεράσει το 50%, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος φτάνει έως και πάνω από 25 χρόνια, όπως τόνισε ο κ. Μπακούρας.

Την τελευταία χρονιά, μάλιστα, η εταιρεία υπερέβη κατά πολύ το στόχο που είχε θέσει για 12000 νέους καταναλωτές, καθώς έφτασε τους 18500. Πλέον, στο δίκτυο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ υπάρχει καταναλωτής ανά 6,66 μέτρα και η ΕΔΑ ΘΕΣΣ διανέμει 160 χιλ. κ.μ. ανά χιλιόμετρο. Όπως εξήγησε ο κ. Μπακούρας, ένα δίκτυο θεωρείται αποδοτικό αν έχει 1 πελάτη κάθε 20 μέτρα.

Η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα σωστού προγραμματισμού για την επέκταση του δικτύου, που συνοδεύτηκε από market test στις διάφορες περιοχές, ώστε να διαπιστωθεί το ενδιαφέρον που υπάρχει.

Μέχρι το τέλος του 2017, έγιναν επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ στο δίκτυο, σημείωσε ο κ. Μπακούρας. Για την περίοδο 2018-2022, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της ΕΔΑ ΘΕΣΣ προβλέπει νέες επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ καθώς και 370 χλμ. νέου δικτύου. Για το 2018 συγκεκριμένα προβλέπεται η κάλυψη 6 νέων Δήμων. Όπως είπε ο κ. Μπακούρας, στόχος της ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε επίπεδο πενταετίας, είναι να συνδεθούν με το δίκτυο της άλλα 60000 νοικοκυριά, αν και, όπως εξήγησε, με το ρυθμό που αναπτύσσεται η εταιρεία, η εκτίμησή του είναι ότι αριθμός αυτός θα φτάσεις τα 85000 νοικοκυριά.