Ν. Κορέα: Εντυπωσιακές επιδόσεις αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης

0

Ο αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης KSTAR στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Σύντηξης στη Νότια Κορέα έθεσε πρόσφατα ένα νέο εντυπωσιακό ρεκόρ λειτουργίας πλάσματος υψηλής απόδοσης διάρκειας 70 δευτερολέπτων.

Η λειτουργία αυτή αποτελεί μια όλο και πιο σταθερή κατάσταση που μας φέρνει πιο κοντά στην πλήρη εμπορική λειτουργία ενός αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η ενέργεια σύντηξης αποτελεί μία βέλτιστη εναλλακτική λύση των «βρώμικων» πηγών ενέργειας, όπως τα ορυκτά καύσιμα, καθώς η σύντηξη είναι καθαρή, αποδοτική, και ανεξάντλητη.

Λόγω της αφθονίας της εναλλακτικής αυτής πηγής ενέργειας, το ινστιτούτο την αποκαλεί ως «ενέργεια ειρήνης», υποστηρίζοντας ότι η σύντηξη δεν θα προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων κρατών, όπως για παράδειγμα το πετρέλαιο.

Η πυρηνική σύντηξη είναι ασφαλέστερη από την πυρηνική σχάση, την αντίδραση που χρησιμοποιείται στους σύγχρονους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας, γιατί δεν παράγει ραδιενεργά απόβλητα ή άλλα βλαβερά υποπροϊόντα.

Σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση, η οποία περιλαμβάνει τη διάσπαση του πυρήνα ενός ατόμου σε μικρότερα νετρόνια και πυρήνες, η πυρηνική σύντηξη δημιουργεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας όταν άτομα συντήκονται μαζί σε απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες.

«Το παγκόσμιο ρεκόρ για το πλάσμα υψηλής απόδοσης, που ξεπέρασε το ένα λεπτό λειτουργίας, έδειξε ότι ο KSTAR αντιπροσωπεύει την πρωτοπορία στην τεχνολογία λειτουργίας πλάσματος σε σταθερή κατάσταση σε έναν υπεραγωγό. Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα προόδου για την υλοποίηση ενός κανονικού αντιδραστήρα σύντηξης», αναφέρει η δήλωση του ινστιτούτου.

Η Νότια Κορέα είναι μέλος του έργου Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας (ITER), μιας διεθνούς προσπάθειας για την κατασκευή ενός εμπορικού αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης στην οποία συμμετέχουν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Ρωσία.

Πηγή: Ναυτεμπορική