Ναρκοθετημένη η πώληση του ΔΕΣΦΑ

0

Αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση βρήκαν η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση πάνω στο ναυάγιο της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ με την πώλησή του στους Αζέρους που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Χθες, στον απόηχο των δηλώσεων Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση διώχνει αντί να προσελκύει τις επενδύσεις, αλλά και της συνάντησης που είχε για το θέμα ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο επίτροπο Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς, η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση επιρρίπτοντας την πλήρη ευθύνη για την εμπλοκή της πώλησης του ΔΕΣΦΑ τόσο στην τότε κυβέρνηση Σαμαρά – Μητσοτάκη όσο και στους Αζέρους της SOCAR.

Ο Γ. Σταθάκης επί της ουσίας κατηγόρησε την τότε κυβέρνηση ότι το 2013 υπέγραψε μια συμφωνία, η οποία εναντιωνόνταν στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να είναι εξ αρχής αδύνατη η ολοκλήρωσή της παρά τις προσπάθειες που έγιναν στη συνέχεια.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ «η υπόθεση του συγκεκριμένου διαγωνισμού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των χειρισμών της κυβέρνησης Σαμαρά -Βενιζέλου, της οποίας ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε βασικό στέλεχος».

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση Σταθάκη, «βασική αιτία της μεγάλης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της συμφωνίας ήταν οι αντιρρήσεις που εξέφρασε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), καθώς με βάση τους κοινοτικούς κανόνες θα πρέπει να διαχωρίζεται ο παραγωγός από τον διαχειριστή του δικτύου διανομής. Συνεπώς η πώληση του 66% ήταν πλέον αδύνατη και η εταιρεία θα έπρεπε να γίνει μέτοχος μειοψηφίας με νέους εταίρους».

Παράνομη προίκα

Αντίθετη με τους κοινοτικούς κανόνες ήταν, όπως υποστηρίζει ο Γ. Σταθάκης, και η απόφαση της τότε κυβέρνησης να αυξήσει κατά 68% τα τέλη δικτύου, προσφέροντας «προίκα» 200 εκατ. ευρώ στον ΔΕΣΦΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνει, «το καλοκαίρι, ο πρώην υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ενσωμάτωσε την κοινοτική οδηγία σχετικά με τον Κανονισμό Τιμολόγησης, που προβλέπει μικρότερη αύξηση των τελών αλλά και πλήρη ασφάλεια στους επενδυτές για τους κανόνες υπολογισμού κόστους και κερδών στο μέλλον».

Η επίρριψη ευθυνών στην προ διετίας κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου πυροδότησε την αντίδραση της Ν.Δ. η οποία διά του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα υποστήριξε ότι οι Σταθάκης και Σκουρλέτης για άλλη μια φορά προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και -κατά τη γνωστή πια μέθοδο εξαπάτησης- να ρίξουν τις ευθύνες του «Βατερλό τους» στους άλλους και «στους κοινοτικούς κανόνες».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών