Νέστος, ο Αμαζόνιος της Ελλάδας!

0

Ένα ποτάμι με κρυστάλλινα νερά, που αλλάζουν χρώμα ανάλογα την ώρα της ημέρας, τις διαθέσεις του ουρανού και την εποχή του χρόνου, η οποία αλλάζει τα χρώματα των δασών που καθρεφτίζονται πάνω τους: χρυσαφένια το φθινόπωρο, βαθυπράσινα την άνοιξη και το καλοκαίρι, λευκά τον χειμώνα. Σε απόσταση αναπνοής από τις όχθες του, απλώνονται δάση που λες και φτάνουν ως τον ουρανό, υδροβιότοποι που τους κατοικούν πελεκάνοι και ερωδιοί, καταρράκτες που μεταμορφώνονται σε κρυστάλλινο υπερθέαμα τον χειμώνα, όταν τα νερά τους παγώνουν, και χωριά σταματημένα στον χρόνο. Ο Νέστος δεν μοιάζει με κανένα άλλο ποτάμι. Αντί για ένα ακόμη αξιοθέατο στην περιοχή του, είναι ο ίδιος ένας ολόκληρος προορισμός.

Ο Νέστος κυλά αργά, κάνοντας συνεχώς ζιγκ-ζαγκ, ανάμεσα στις καταπράσινες βουνοπλαγιές της Ροδόπης, τα εντυπωσιακά χρώματα της οποίας καθρεφτίζονται στα κρυστάλλινα νερά του. Εικοσιδύο ολόκληρα χιλιόμετρα συνεχόμενων μαιάνδρων επιφυλάσσουν μία καινούρια έκπληξη πίσω από κάθε στροφή του ποταμού: Ένας μαυροπελαργός με αστείο πορτοκαλί ράμφος απογειώνεται από το κλαδί ενός δέντρου στην όχθη, ένα ζαρκάδι κατεβαίνει στη μικρή βοτσαλωτή παραλία για να πιει νερό από το ποτάμι, ένας ερωδιός φτιάχνει τη φωλιά του στα κεραμίδια ενός όμορφου, πλην εγκαταλελειμμένου, σιδηροδρομικού σταθμού. Κι αυτά είναι μόνο λίγα, τυχαία παραδείγματα.

εντακόσιες χιλιάδες στρέμματα με λιμνοθάλασσες, υγρά λιβάδια και καλαμιώνες, κατοικημένα από νεροβούβαλους, αλεπούδες, ερωδιούς και πελεκάνους, και πλαισιωμένα από το παραποτάμιο δάσος Κοτζά-Ορμάν συνθέτουν το τοπίο στο οποίο τα νερά του Νέστου συναντούν την θάλασσα. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, ένα από τα ωραιότερα ποτάμια της Ευρώπης να ολοκλήρωνε το ταξίδι του σε λιγότερο εντυπωσιακό σημείο.