Ο ποταμός Αλιάκμονας και τα είδη του!

0

Ο ποταμός Αλιάκμονας της Δυτικής Μακεδονίας είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της χώρας μας, που πηγάζει σε ελληνικό έδαφος.

Έχει συνολικό μήκος 297 χιλιόμετρα και σχηματίζεται από τη συμβολή δύο μικρότερων ποταμών, του Βέλιτσα και του Ζέλοβα. Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα για την εκτροπή του κοντά στο χωριό Αγία Βαρβάρα στα μέσα της δεκαετίας του 1950, δεν είχε σταθερή κοίτη. Πολύ συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη ενώ χαραγμένες έχουν μείνει στη μνήμη μεγαλύτερων σε ηλικία κατοίκων, οι καταστροφές που είχε προκαλέσει τον Δεκέμβριο του 1935.Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Αιγαίο Πέλαγος μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Διασχίζει τους Νομούς Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών, Ημαθίας και Πιερίας και χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο.Χείμαρροι και παραπόταμοι του Αλιάκμονα είναι ο Γράμμος, ο Τριπόταμος, ο Στραβοπόταμος, ο Σαραντάπορος, η Πραμόριτσα, ο Γρεβενίτικος και ο Βενέτικος. Σχεδόν σε όλο το μήκος του επί του νομού Κοζάνης σχηματίζει την τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου, η οποία δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος. Πάνω από τη λίμνη βρίσκεται η γέφυρα των Σερβίων, τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών-Κοζάνης.

Ο Αλιάκμονας διαθέτει 33 είδη ψαριών. Από αυτά τα 30 είναι αυτόχθονα και τα υπόλοιπα εισήχθηκαν με ανθρώπινη παρέμβαση. Πολλά από τα ψάρια θεωρούνται σπάνια ενώ το μαυροτσιρώνι δε ζει πουθενά αλλού στο κόσμο, παρά μόνο στον Αλιάκμονα. Άλλα ψάρια, που υπάρχουν στο ποτάμι είναι το γριβάδι και η ιριδίζουσα πέστροφα, που αποδεικνύει, ότι τα νερά του Αλιάκμονα είναι ακόμη καθαρά. Στις εκβολές ζουν ελάχιστα χέλια, τα οποία δεν μπορούν να μεταναστεύσουν, επειδή εμποδίζονται από τα φράγματα.Στο Δέλτα του Αλιάκμονα και του Αξιού ζουν τα λαβράκια και τα κεφάλια ενώ στην περιοχή παράγεται περίπου το 90% της συνολικής παραγωγής μυδιών στην Ελλάδα. Πολλά, όμως, είναι και τα είδη πουλιών, που έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή του Αλιάκμονα. Τα πουλιά χρησιμοποιούν την περιοχή για να φιλοξενηθούν και να ξεχειμωνιάσουν, όπως οι πάπιες.

Έχουν παρατηρηθεί 215 είδη πουλιών, από τα οποία το 10% κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Ανάμεσά τους είναι ο αργυροπελεκάνος και η λεπτομύτα, που θεωρούνται από τα πιο σπάνια πουλιά στον κόσμο. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός, ότι 27 σπάνια και προστατευόμενα είδη πουλιών φωλιάζουν στην περιοχή, όπως ο πορφυροτσικνιάς, που είναι ένα είδος ερωδιού.