Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών: Η ΕΕ Επαναλαμβάνει τη Δέσμευσή της στην Ατζέντα του ΟΗΕ για το 2030

0

Η ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να εφαρμόσει την ατζέντα του 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών προς όφελος των πολιτών της ΕΕ και ολόκληρου του κόσμου, δηλώνει εκ μέρους της Κομισιόν ο Επίτροπος Καρμένου Βέλλα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών.

Η ΕΕ χαιρετίζει τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα και ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει την επόμενη 4η διάσκεψη, στη Μάλτα στις 5-6 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Θα δεσμευτεί δε, με τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα, να αναλάβει περαιτέρω δεσμεύσεις για τους ωκεανούς μας, σε τομείς όπως η θαλάσσια ρύπανση, οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, η αλλαγή του κλίματος και η βιώσιμη αλιεία, η ασφάλεια στη θάλασσα και η γαλάζια οικονομία.

Στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, ο Επίτροπος Βέλλα τόνισε ότι “οι ωκεανοί αποθηκεύουν περισσότερα από εννέα δέκατα της θερμότητας που παγιδεύονται στη Γη από εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και παρέχουν 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους με σχεδόν το ένα πέμπτο της κατανάλωσης πρωτεΐνης τους”.

“Η παγκόσμια οικονομία των ωκεανών υπολογίζεται σε 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ και προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για την τόνωση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της καινοτομίας.

Ταυτόχρονα, οι ωκεανοί βρίσκονται στο επίκεντρο των πιεστικών παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, τα απορρίμματα των θαλασσών, η φτώχεια, η επισιτιστική ασφάλεια. Η αειφόρος χρήση των ωκεανών απειλείται από παράνομη αλιεία, ένοπλες ληστείες και πειρατεία κατά πλοίων, ενώ η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας στη θάλασσα είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση ασφαλούς και ελεύθερης ναυσιπλοΐας στο διεθνές εμπόριο”, σημειώνει ο Επίτροπος.

“Ο κόσμος έρχεται να συνειδητοποιήσει ότι οι ωκεανοί μας χρειάζονται καλύτερη φροντίδα”, συνεχίζει και συμπληρώνει πως “μόνο ισχυρή διεθνής συνεργασία μπορεί να προσφέρει αυτό”, αναφέρει ο Καρμένου Βέλλα.

“Η ΕΕ έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στη δημιουργία ενός ισχυρότερου συστήματος διακυβέρνησης των ωκεανών,ώστε να διασφαλιστεί ότι οι θαλάσσιοι πόροι διατηρούνται και χρησιμοποιούνται με βιώσιμο τρόπο, βασισμένοι σε υγιή οικοσυστήματα και εξασφαλίζοντας μια ακμάζουσα οικονομία των ωκεανών”, καταλήγει ο Επίτροπος.