Υψηλά Ποσοστά Παραβατικότητας σε Εισαγόμενα Φορτία Βιομηχανικών Προϊόντων

0
Yψηλά ποσοστά παραβατικότητας διαπιστώθηκαν κατά την διάρκεια ελέγχων σε εισερχόμενα φορτία βιομηχανικών προϊόντων, που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα από 24 έως και 26 Μαiου στα Τελωνεία Προμαχώνα και Εξοχής, από μικτά κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, του τομέα Μακεδονίας-Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ελέγχθηκαν συνολικά 650 φορτηγά οχήματα, εκ των οποίων τα 41 μετέφεραν βιομηχανικά προϊόντα (κουφώματα, δομικά υλικά, πλακίδια, θερμομονωτικά υλικά, μηχανήματα, ηλεκτρικές συσκευές, κλιματιστικά, εκρηκτικά και σκάφη αναψυχής) ως προς τη νομιμότητα των παραστατικών διακίνησης και τη συμμόρφωση των προϊόντων με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.

Στα 41 φορτία εντοπίστηκαν παρατυπίες, που αφορούν έλλειψη σήμανσης CE, δήλωσης συμμόρφωσης/επιδόσεων κλπ, σε 23 κατηγορίες προϊόντων με το ποσοστό μη συμμόρφωσης να ανέρχεται στο 55%. Δύο από τα παραπάνω φορτία δεσμεύτηκαν προσωρινά και επιβλήθηκαν πρόστιμα από την ΑΑΔΕ.

Επιπλέον, ελέγχους και στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και του υπουργείου Εσωτερικών, σε συγκεκριμένες κατηγορίες βιομηχανικών προϊόντων, όπως κουφώματα, δομική ξυλεία, θερμομονωτικά υλικά, συστήματα θέρμανσης χώρου και νερού, ηλεκτρολογικό υλικό, οικιακές ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές και μηχανήματα.
Ελέγχθηκαν 22 επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της κατασκευής, των εισαγωγών και της διανομής και 66 κατηγορίες προϊόντων και εντοπίστηκαν παρατυπίες σε 49 είδη, με το ποσοστό μη συμμόρφωσης να ανέρχεται στο 74%.

Επίσης, δεσμεύτηκαν προσωρινά 23 είδη ηλεκτρολογικού υλικού, σε σύνολο 32 ελεγχόμενων (71%) και 9 είδη δομικών υλικών, σε σύνολο 12 ελεγχόμενων (75%), ενώ διενεργήθηκε δειγματοληψία σε 35 είδη ηλεκτρολογικού υλικού.

Θα ακολουθήσει δευτεροβάθμιος έλεγχος, με αξιολόγηση του τεχνικού φακέλου και τριτοβάθμιος έλεγχος με εργαστηριακές δοκιμές, όλων των παραπάνω προϊόντων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.

Χαρίτσης: Εντατικοποίηση των ελέγχων

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, προανήγγειλε την εντατικοποίηση των ελέγχων το επόμενο χρονικό διάστημα για την πάταξη της παραβατικότητας.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο κ. Χαρίτσης, “στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης επεξεργαζόμαστε νέο νόμο-πλαίσιο, ο οποίος θα κατατεθεί έως τα τέλη Ιουλίου στη Βουλή, για τη μεταρρύθμιση των διαδικασιών εποπτείας και ελέγχου και τον εκσυγχρονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών και φορέων. Στόχος μας, η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ιδιαιτέρως της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, η προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή, καθώς και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων”.