ΠΕΚΑ: Δεν υπάρχει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας

0

Σύσκεψη στο υπουργείο ΠΕΚΑ πραγματοποίησαν οι εμπλεκόμενοι φορείς στην παροχή ενέργειας, ενόψει της Πρωτοχρονιάς, οπότε και θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση

Η αξιολόγηση της κατάστασης του ενεργειακού συστήματος της χώρας για τις επόμενες ημέρες όπου η ζήτηση αναμένεται να είναι αυξημένη λόγω της κακοκαιρίας, αλλά και της Πρωτοχρονιάς, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης, που, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Κατ’ αρχήν διαπιστώθηκε ότι δεν αναμένεται κανένα πρόβλημα επάρκειας για όλες τις επόμενες ημέρες, παρά το γεγονός ότι διατηρούνται οι συνθήκες αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να είναι αυξημένες οι εξαγωγές ηλεκτρισμού από τη χώρα μας.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε λόγω της αναστολής λειτουργίας πυρηνικών σταθμών στη Γαλλία και παρά το γεγονός ότι είχε αποκλιμακωθεί, οι κακές καιρικές συνθήκες φαίνονται ότι την έχουν αναζωπυρώσει.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας, αν και όλοι οι εμπλεκόμενοι παραμένουν σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε έκτακτου γεγονότος.

Η ΔΕΗ, ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, έχει θέσει σε λειτουργία τα υδροηλεκτρικά της, ενώ όλες οι λιγνιτικές μονάδες βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, όπου η ζήτηση είναι αυξημένη, τόσο από την οικιακή κατανάλωση, λόγω ψύχους, όσο και για ηλεκτροπαραγωγή, η ΔΕΠΑ παρέλαβε στις 26 Δεκεμβρίου ένα μεγάλο φορτίο 130.000 κμ από την Αλγερία, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κρατική εταιρεία Sonatrach για την εισαγωγή ενός επιπλέον φορτίου, πέραν των συμβατικών, το οποίο θα πρέπει να παραληφθεί νωρίτερα από τις 9 Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τα προγραμματισμένα φορτία αερίου, η ΔΕΠΑ αναμένεται να παραλάβει στις 9 Ιανουαρίου 73.000 κμ, στις 20 Ιανουαρίου επιπλέον 120.000 κμ και στις 30 Ιανουαρίου, επίσης 120.000 κμ, όλα από την Αλγερία.

Σημειώνεται, ότι πρόβλημα υπάρχει και στο ενεργειακό σύστημα της Τουρκίας, με αποτέλεσμα η BOTAS να έχει περιορίσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ελλάδα.

Πηγή: news247.gr