Πούτιν: Είμαστε Έτοιμοι να Προμηθεύσουμε με Φυσικό Αέριο τη Νότια και ΝA Ευρώπη

0

Η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύει με φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας τη Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον εκ μέρους των εταίρων της, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Εάν οι εταίροι μας θελήσουν, είμαστε έτοιμοι να τους προμηθεύσουμε με φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας τη Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, ενώ απευθυνόμενος προς τον Ερντογάν, είπε μεταξύ άλλων: “Σας διαβεβαιώνω ότι θα εκπροσωπήσουμε επάξια και τα δικά σας συμφέροντα, επειδή τα δικά μας συμφέροντα στην περίπτωση αυτή ταυτίζονται πλήρως”.

Επισημαίνοντας την ταχεία πρόοδο όσον αφορά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι “επίκειται να συμφωνήσουν σε ορισμένα ζητήματα”, όπως είναι το σημείο εισόδου του αγωγού φυσικού αερίου, η διέλευση του επί του τουρκικού εδάφους, τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Παράλληλα αναφερόμενος στους ταχείς ρυθμούς με τους οποίους προχώρησαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που αφορούσαν την κατασκευή του έργου, εξήρε την συμβολή του Τούρκου προέδρου και στηλίτευσε έμμεσα την αργοπορία που παρατηρείται στην εκπόνηση και κατασκευή παρόμοιων έργων με τους Ευρωπαίους εταίρους.

“Εκεί όπου με άλλους περνάμε χρόνια ασχολούμενοι με διοικητικές συμφωνίες, με την Τουρκία αυτό το κάνουμε μέσα σε μερικούς μήνες. Και αυτό αναμφίβολα χάρη στην δική σας προσωπική υποστήριξη” υπογράμμισε ο Πούτιν σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, προσθέτοντας ότι “αν συνεχίσουμε να προχωρούμε με τους ίδιους ακριβώς ρυθμούς, τότε θα υλοποιήσουμε όλα μας τα σχέδια”.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμα ότι το 2018 θα είναι έτοιμη η πρώτη γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου Turksih Stream, ενώ στα τέλη του 2019 η δεύτερη γραμμή.