Πρέσβης Βρετανίας: Υπάρχει βρετανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για ενεργειακά έργα στην Ελλάδα

0

Στη σημασία της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών για το χαμηλό ενεργειακό κόστος, αλλά και στην κατεύθυνση που θα πάρει το Λονδίνο ενεργειακά μετά το Brexit αναφέρθηκε η Βρετανίδα πρέσβης στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ, κατά το σημερινό συνέδριο Athens Energy Forum.

Η ίδια επισήμανε ότι είναι σημαντική η φθηνή ενέργεια, ειδικά για την Ελλάδα στις μέρες μας. Εκτιμά ότι ο Νότιος Διάδρομος θα παίξει κρίσιμο ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια και έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας και στην Ελλάδα. “Η ΒΡ είναι μεγάλος μέτοχος στον ΤΑΡ και χαιρόμαστε για αυτό. Η κυβέρνηση στήριξη το έργο και αυτό θα συνεχιστεί. Το σχέδιο για το τερματικό της Αλεξανδρούπολης είναι ακόμα ένα έργο που θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας”, τόνισε.

Η ίδια υπενθύμισε ότι η Shell διαθέτει μερίδιο 35% στο οικόπεδο 12 της Κύπρου και υπάρχει βρετανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση και σε άλλα σχέδια στην Ελλάδα.

Αναφορικά με το Brexit, η κα Σμιθ είπε ότι η Βρετανία διαθέτει πληθώρα πηγών εφοδιασμού στο αέριο. “Στην ενέργεια υπάρχει σύμπτωση συμφερόντων Βρετανίας-Ε.Ε. Μόνο μέσω της συνεργασίας θα επιτύχουμε τους στόχους μας. Είναι στο αμοιβαίο συμφέρον το διασυνοριακό εμπόριο. Προτεραιότητά μας είναι μια εμπορική σχέση με την Ε.Ε. όσο πιο κοντά στην υπάρχουσα. Επίσης, παραμένουμε προσηλωμένη στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Χρειάζεται ένα ισχυρό ETS στην Ε.Ε.”, κατέληξε.