Σε νέο διαγωνισμό πάει η κυβέρνηση για το ΔΕΣΦΑ – Φεύγουν επιστολές προς υποψήφιους μνηστήρες

0

Στην κατεύθυνση της προκήρυξης νέου διαγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ κινείται το ΤΑΙΠΕΔ, πηγές του οποίου εξηγούν στο “Energypress” ότι στο καλύτερο σενάριο η διαδικασία δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν το τρίτο τρίμηνο του 2017.

Αν και ο αρχικός διαγωνισμός παραμένει θεωρητικά ακόμη ανοικτός, είναι θέμα ημερών να κηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ άγονος, που σημαίνει ότι αμέσως μετά θα δρομολογηθεί και η διαδικασία προκήρυξης του νέου.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, και μετά την επιστροφή του Γιώργου Σταθάκη από τη Νέα Υόρκη, οι επαφές για το θέμα μεταξύ υπουργού-ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ, είναι καθημερινές. Στα ανοικτά θέματα είναι και το ύψος του ποσοστού που θα δεχθούν να πουλήσουν τα ΕΛΠΕ, τα οποία και κατέχουν το 35% του ΔΕΣΦΑ, απόφαση που θα ληφθεί αναγκαστικά σε νέα έκτακτη γενική συνέλευση, αμέσως μόλις κηρυχθεί άγονος ο αρχικός διαγωνισμός.

Δεν είναι λίγοι πάντως εντός των ΕΛΠΕ που ενόψει των ραγδαίων αλλαγών στην ελληνική αγορά ενέργειας, θεωρούν εξαιρετικά σημαντική τη συμμετοχή του ομίλου σε υποδομές φυσικού αερίου, όπως η Ρεβυθούσα. Υπό αυτή την έννοια, διατυπώνονται διάφορες σκέψεις για την ει δυνατόν διάθεση χαμηλότερου του 35% ποσοστού του ΔΕΣΦΑ, ενώ κάποιοι δεν κρύβουν ότι θα πωλούσαν ευκολότερα τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ, παρά στο ΔΕΣΦΑ.

Σε κάθε περίπτωση, και ενόψει ακριβώς της προκήρυξης νέου διαγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ, η ελληνική πλευρά προτίθεται να ενημερώσει σχετικά τους υποψήφους μνηστήρες, όσους δηλαδή έχουν κάνει σαφές το τελευταίο διάστημα ότι ενδιαφέρονται.

Τέτοια είναι για παράδειγμα η βελγική Fluxys, όπως και η ρουμανική Transgas. Στο πλαίσιο της επικοινωνίας για τα μελλούμενα στο ΔΕΣΦΑ, η ελληνική πλευρά πρόκειται να ενημερώσει σχετικά τη Fluxys, προκειμένου να διαπιστώσει πόσο πραγματικό ή μη είναι το ενδιαφέρον που έχει μέχρι σήμερα επιδείξει.

Στο δια ταύτα, ακόμη και αν ο νέος διαγωνισμός προηρυχθεί αύριο, εφόσον πάνε όλα καλά, δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν τον Σεπτέμβριο του 2017. Τόσο απαιτεί η επαναπροκήρυξή του, όπως λένε στο “Energypress” άνθρωποι που γνωρίζουν τις συζητήσεις, με ό,τι αυτό το χρονοδιάγραμμα σημαίνει για συνδεδεμένους με το ΔΕΣΦΑ διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων, όπως της ΔΕΠΑ (65%) ή των ΕΛΠΕ (35%).

Ετοιμάζεται η προκήρυξη για το σύμβουλο

Έτερη εξέλιξη γύρω από το νέο διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ, αφορά την πρόσκληση υποβολής προσφορών για την πρόσληψη συμβούλου (RFP). Την περίοδο αυτή το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζει την σχετική προκήρυξη μαζί με τουλάχιστον άλλες έξι, για τον τρόπο αξιοποίησης των ποσοστών που το Ταμείο κατέχει σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, και Ελ. Βενιζέλος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μπορεί οι προκηρύξεις αυτές να δημοσιευθούν και την επόμενη εβδομάδα, αυτή μεταξύ των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Καλώς εχόντων πάντως των πραγμάτων, οι διαγωνισμοί για ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ, μετατίθενται για το 2018 και βλέπουμε, όπως λένε πηγές του ΤΑΙΠΕΔ. Και αυτό καθώς αν δεν ξεκαθαρίσει πρώτα το τι μέλλει γενέσθαι με το ΔΕΣΦΑ, δεν νοείται να τρέξει διαγωνισμός για την μητρική του ΔΕΠΑ. Διότι πολύ απλά ουδείς θα γνωρίζει τι ακριβώς πωλείται. Ούτε ο πωλητής, δηλαδή το Δημόσιο, θα ξέρει τι ακριβώς πουλάει, ούτε ο δυνητικός επενδυτής θα γνωρίζει τι ακριβώς αγοράζει. Το αυτό ισχύει και για το ποσοστό 35% που κατέχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ.

Τούτο δεν αποκλείει να γίνουν κάποια πράγματα παράλληλα, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές. Δηλαδή, ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το ΔΕΣΦΑ, να προκηρυχθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 65% της ΔΕΠΑ, απλά και μόνο για να μη χαθεί περαιτέρω χρόνος. Ούτως ή άλλως η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένα προς αξιοποίηση asset δεν είναι παρά ένα γενικόλογο κείμενο, και δεν δεσμεύσει ανένα, ούτε τον πωλητή, αλλά ούτε και τους δυνητικούς επενδυτές.

Σημειωτέον ότι όσο εκκρεμεί η τύχη του ΔΕΣΦΑ, τόσο εκκρεμεί και η ολοκλήρωση του επικαιροποιημένου σχεδίου ανάπτυξης του ΤΑΙΠΕΔ με τις νέες ιδιωτικοποιήσεις. Και όσο με τη σειρά του αυτό δεν ολοκληρώνεται, τόσο θα καθυστερεί και η έγκρισή του από το ΚΥΣΟΙΠ, κ.ό.κ.

Στο θέμα του ΔΕΣΦΑ πάντως μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες η ελληνική πλευρά, υπό την πίεση και των Βρυξελλών να μη χαθεί άλλος χρόνος, εξέταζε τη δυνατότητα συνέχισης του διαγωνισμού, και όχι την προκήρυξη άλλου καινούργιου. Αλλά οι ειδικοί που ανέλαβαν να διερευνήσουν το θέμα κατέληξαν πως πολυ δύσκολα θα έστεκε νομικά κάτι τέτοιο, αφού πέραν της Socar, άλλος ενδιαφερόμενος δεν είχε εμφανιστεί στον αρχικό διαγωνισμό. Ετσι οι εμπλεκόμενοι επανήλθαν πάνω στο αρχικά εξεταζόμενο σενάριο, αυτό της προκήρυξης νέας διαγωνιστικής διαδικασίας, με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται φυσικά σε χρόνο.

Πηγή: energypress.gr