Σήμερα η κρίσιμη διάσκεψη για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου

0

Το παρών, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης δίνει ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του ΥΠΕΝ, κ. Μ. Βερροιόπουλος.

Πέραν των κυβερνητικών αντιπροσωπειών από τις χώρες στις οποίες αναπτύσσονται οι υποδομές του Νοτίου Διαδρόμου, στις εργασίες της Συνάντησης θα παρευρεθεί εκ μέρους της ΕΕ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Maros Sefcovic.

Εξάλλου, ο Νότιος Διάδρομος αποτελεί ένα από τα ενεργειακά πρότζεκτς που η ΕΕ έχει θέσει σε προτεραιότητα, στα πλαίσια της στρατηγικής διαφοροποίησης των πηγών και των δρόμων μεταφοράς φυσικού αερίου, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Για τους ίδιους λόγους, στα πλαίσια του διεθνούς ανταγωνισμού, έντονο είναι και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για το Νότιο Διάδρομο και οι ΗΠΑ, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εκπροσωπηθούν στη Συνάντηση από τη Sue Saarnio, υψηλόβαθμο στέλεχος του State Department (Acting Special Envoy and Coordinator for International Energy Affairs).

Το πρότζεκτ του Νοτίου Διαδρόμου προβλέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη, μέσω Γεωργίας και Τουρκίας.

Στην αρχική φάση, πρωτεύουσα πηγή προμήθειας του Νοτίου Διαδρόμου θεωρείται θεωρείται το αέριο που θα δώσει η ανάπτυξη του αζέρικου κοιτάσματος στο Σαχ Ντενίζ, ενώ στη συνέχεια προβλέπεται η εισροή αερίου και από άλλες πηγές.

Το αέριο του Σαχ Ντενίζ θα εξάγεται στην Τουρκία και στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω της επέκτασης του αγωγού του νοτίου Καυκάσου (που συνδέει Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία και Τουρκία) και των υπό κατασκευή αγωγών TAΝΑP (από τα ανατολικά στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας) και TAP (που θα συνδέει την Ελλάδα με την Αλβανία και, μέσω Αδριατικής, θα περνάει στη νότια Ιταλία).

Το συνολικό κόστος του πρότζεκτ του Νοτίου Διαδρόμου εκτιμάται στα 41,5 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, η δεύτερη φάση της ανάπτυξης του Σαχ Ντενίζ εκτιμάται ότι θα κοστίσει 23,9 δισ. δολάρια, η επέκταση του αγωγού του νοτίου Καυκάσου 4,7 δισ. δολάρια, η κατασκευή του TANAP 8 δισ. δολάρια και η κατασκευή του TAP 4,5 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η προμήθεια αζέρικου αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να φτάσει τα 10 δισ. κ.μ. στις αρχές του 2020, ενώ επιπλέον 6 δισ. κ.μ. αζέρικου αερίου θα προμηθεύονται στις δυτικές περιοχές της Τουρκίας.

Οι παραδόσεις του αζέρικου αερίου αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2018.

Έντονες ζυμώσεις και προεργασίες

Πριν από λίγες ημέρες, στα πλαίσια της προετοιμασίας για τη διάσκεψη, ο Αζέρος υπουργός Ενέργειας Parviz Shahbazov συναντήθηκε με τον αρμόδιο για την περιφέρεια που περιλαμβάνει το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία πρόεδρο της BP Garry Jones.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε η αμοιβαία ικανοποίηση για το γεγονός ότι τα δυο σκέλη του πρότζεκτ που έχει αναλάβει η BP (δεύτερη φάση ανάπτυξης του Σαχ Ντενίζ και επέκταση του αγωγού του νοτίου Καυκάσου) έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Επίσης, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι οι παραδόσεις αζέρικου φυσικού αερίου αναμένεται να ξεκινήσουν περί τα μέσα του τρέχοντος έτους.

Αξιοσημείωτη, ωστόσο, είναι η επισήμανση του Shahbazov ότι τώρα η υλοποίηση του Νοτίου Διαδρόμου εισέρχεται σε κρίσιμη φάση.

Εξ ου και η σημασία που αποδίδεται στη σημερινή συνάντηση είναι μεγάλη, ώστε να διασφαλιστεί ότι το πρότζεκτ θα εξελιχθεί ομαλά και στη συνέχεια, χωρίς καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμμετέχοντες στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να καταλήξουν στα επόμενα ορόσημα για την υλοποίηση του πρότζεκτ, επιδιώκοντας να επιταχυνθούν οι προσπάθειες και να αποφευχθούν χρονοτριβές και καθυστερήσεις.

Στα πλαίσια αυτά, έχουν ήδη προηγηθεί επαφές, ώστε οι συζητήσεις να διεξαχθούν σε ώριμη βάση. Ως αποτέλεσμα αυτών των προπαρασκευαστικών επαφών, έχει ήδη προετοιμαστεί ένα προσχέδιο της κοινής δήλωσης στην οποία αναμένεται να καταλήξουν και να συνυπογράψουν οι συμμετέχοντες.