Στα 4,5 δισ. ευρώ το κόστος κατασκευής του TAP

0

Στα 4,5 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ) από τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας μέχρι την ηπειρωτική Ιταλία, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του TAP, Ian Bradshaw, ο οποίος μίλησε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Ian Bradshaw, λοιπόν, είπε ότι το τελικό ποσό των 4,5 δισ. ευρώ λαμβάνει υπόψη τις εκτεταμένες τροποποιήσεις της μηχανικής και του σχεδιασμού του έργου, που έχουν λάβει χώρα από το 2009, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της διαδρομής του αγωγού κατά σχεδόν 70%, από 520 χλμ. Που ήταν αρχικώς στα 878 χλμ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το έργο αναμένεται να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από διάφορους πολυμερείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και από έναν αριθμό εξαγωγικών οργανισμών και χωρών που εμπλέκονται στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών.

Σημείωσε δε ότι το χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης του TAP αναμένεται να επιτευχθεί το 2017, τονίζοντας πως ο TAP είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς θα διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατασκευή των σταθμών συμπίεσης αναμένεται να ξεκινήσει το α΄ τρίμηνο του 2017 και θα διαρκέσει περίπου 2 χρόνια.

Πηγή: energyworld.gr