Σταθερή «χρέωση προμηθευτή» 7,55 ευρώ/MWh με μικρά περιθώρια διακύμανσης εισηγείται ο ΛΑΓΗΕ

0

Ολοκληρώνει την ανάλυση που ανέλαβε να κάνει ο ΛΑΓΗΕ σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί στην αγορά η «χρέωση προμηθευτή» που επιβλήθηκε με το νόμο του καλοκαιριού για τις ΑΠΕ και εντός της εβδομάδας αναμένεται να παρουσιάσει την εισήγησή του.

Η εισήγηση θα αξιοποιηθεί από τη ΡΑΕ στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού της «Μεθοδολογίας υπολογισμού του εσόδου του Υπολογαριασμού Αγοράς του Ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ» για την οποία έχει δεσμευθεί η Αρχή ότι θα προχωρήσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ημερομηνία που λήγει και το προσωρινό πλαφόν που έθεσε πρόσφατα (40 €/MWh ωριαίως) στην «χρέωση προμηθευτή».

Ούτως ή άλλως για την εβδομάδα αυτή είναι προγραμματισμένη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για αυτό ακριβώς το θέμα, την εξέλιξη δηλαδή της «χρέωσης προμηθευτή», με τη συμμετοχή βεβαίως της ΡΑΕ και του ΛΑΓΗΕ. Στο επίκεντρο της σύσκεψης αυτής θα τεθεί η πρόταση του ΛΑΓΗΕ.

Προμηθευτές ρεύματος έχουν στείλει επιστολές τόσο στο υπουργείο όσο και στη ΡΑΕ, όπου επισημαίνουν τον κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς στην περίπτωση που συνεχίσει να καταγράφεται τέτοια δυναμική στις τιμές της συγκεκριμένης χρέωσης. Επιπλέον τα δεδομένα δείχνουν ότι το πλαφόν που έθεσε η ΡΑΕ απέδωσε μεν, όχι όμως στο βαθμό που είχε προβλεφθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η εισήγηση που θα καταθέσει ο ΛΑΓΗΕ είναι να υπάρξει ένα σταθερό κάτω όριο και ένα σταθερό πάνω όριο για τη «χρέωση προμηθευτή». Τα όρια αυτά μάλιστα, να είναι στα επίπεδα της μίας περίπου μονάδας πάνω και κάτω από το μεσοσταθμικό 7,55 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που έχει υπολογιστεί από τον ΛΑΓΗΕ ότι εξασφαλίζει εκείνο το έσοδο που είναι επαρκές ώστε να μηδενιστεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ στο τέλος του 2017 δημιουργώντας και ένα μικρό «μαξιλάρι» για τις ανάγκες εκκαθαρίσεων προηγούμενων χρόνων.

Πως κινείται μέχρι σήμερα η «χρέωση προμηθευτή»

Ακόμα και μετά το προσωρινό πλαφόν που έθεσε η ΡΑΕ, η “χρέωση προμηθευτή” συνεχίζει να υπεραποδίδει. Ειδικότερα:

Την τρίτη εβδομάδα Ιανουαρίου, δηλαδή 16 – 22/1/17, η μεσοσταθμική τιμή με το πλαφόν είναι: 23,78 ευρώ/MWh.  Αν δεν υπήρχε το πλαφόν θα ήταν στα 33,09 ευρώ/MWh. Συνολικά για τον Ιανουάριο από 1 έως και 22/1/17 η μεσοσταθμική “χρέωση προμηθευτή” με το πλαφόν διαμορφώνεται στα 18,08 ευρώ/MWh ενώ χωρίς πλαφόν θα ήταν στα 32,96 ευρώ/MWh.

Συγκεκριμένα, οι δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου «έδωσαν» τα εξής νούμερα:

Την πρώτη εβδομάδα 2/1 – 8/1/17: η μεσοσταθμική «χρέωση προμηθευτή» από 20,03 ευρώ/MWh, λόγω του πλαφόν μειώνεται στα 10,03 ευρώ/MWh

Τη δεύτερη εβδομάδα 9/1 – 15/1/17: η μεσοσταθμική «χρέωση προμηθευτή» από 48,65 ευρώ/MWh, λόγω του πλαφόν μειώνεται στα 22,07 ευρώ/MWh

Για να πάρουμε μια γεύση του τι θα άλλαζε αν τους προηγούμενους μήνες (Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος) ίσχυε το πλαφόν, ας δούμε ως άσκηση τις προκύπτουσες μεσοσταθμικές τιμές πριν και μετά το πλαφόν των 40ευρώ/MWh.

Οκτώβριος 2016:  η «χρέωση προμηθευτή», από 4,40 ευρώ/MWh, λόγω του πλαφόν θα μειωνόταν στα 4,28 ευρώ/MWh

Νοέμβριος 2016:  η μεσοσταθμική χρέωση, από 10,62 ευρώ/MWh, λόγω του πλαφόν θα μειωνόταν στα 6,93 ευρώ/MWh

Δεκέμβριος 2016: η μεσοσταθμική χρέωση, από 15,58 ευρώ/MWh, λόγω του πλαφόν θα μειωνόταν στα 9,83 ευρώ/MWh

energypress.gr