Σταθάκης: Δεν θα Κλείσει το Ορυχείο στο Αμύνταιο

0

Το ορυχείο στο Αμύνταιο δεν θα κλείσει, καθώς ένα μεγάλο μέρος μπορεί να υπέστη καταστροφή, αλλά υπάρχει ακόμα ένα πολύ μεγάλο απόθεμα λιγνίτη και πρέπει να αποκατασταθεί για να συνεχίσει, τόνισε ο ΥΠΕΝ Γ.Σταθάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 Fm”.

Ο υπουργός είπε ότι η πρώτη ομάδα, η ομάδα των επιθεωρητών Μεταλλείων θα ετοιμάσει από την πλευρά του υπουργείου την έκθεση (αποτίμησης) σε είκοσι με είκοσι πέντε μέρες.

Η ΔΕΗ -πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης- σύστησε μια επιτροπή και από την άλλη πλευρά το υπουργείο Ενέργειας θα προχωρήσει στη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια και τις συνθήκες κατά τις οποίες έγινε η κατολίσθηση και τα αποτελέσματα από το έργο της επιτροπής αναμένονται σε ένα χρονικό ορίζοντα 25 με 30 ημέρες.

“Τα ερωτήματα είναι πολλά, εύλογα, πρέπει να μας απαντήσουν οι ειδικοί για το αν ήταν προβλέψιμο και πώς και τι έπρεπε να είχε γίνει, αν ήταν εντελώς απρόβλεπτο (σ.σ. η κατολίσθηση) στην οποία περίπτωση θα οδηγηθούμε σε άλλα συμπεράσματα”, επισήμανε ο υπουργός.

Υπογράμμισε δε, ότι “το ορυχείο δεν θα κλείσει, γιατί ένα μεγάλο μέρος μπορεί να υπέστη καταστροφή δεν ξέρω αν είναι ανακτήσιμο αυτό, το μεγάλο μέρος της κατολίσθησης είναι ανακτήσιμο, αλλά από εκεί και πέρα το ορυχείο έχει ένα πολύ μεγάλο απόθεμα λιγνίτη, πρέπει να αποκατασταθεί και να συνεχίσει”.

Ο υπουργός τόνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει άμεση επίπτωση στην τροφοδοσία ρεύματος του εθνικού δικτύου, καθώς η μονάδα στο Αμύνταιο δουλεύει μόνο το χειμώνα (δεν δουλεύει το καλοκαίρι) μόνο για λόγους τηλεθέρμανσης και καλύπτει το όριο των ωρών που της επιτρέπεται με βάση την εκπομπή ρύπων και τους όρους που έχουν τεθεί στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι “η κυβέρνηση μεριμνά προφανώς στο να μη φύγει η χρηματοπιστωτική δυναμικότητα της εταιρείας , έχουμε κάνει αρκετά βήματα και στηρίζουμε τη ΔΕΗ (…) θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, θα περιμένουμε την οικονομική αποτίμηση για το πραγματικό κόστος της καταστροφής αυτής”.