Σταθάκης: Σημαντικές Τομές στην Ενεργειακή Πολιτική, Καλύπτουν Κενά Δεκαετιών

0

“Το υπουργείο Ενέργειας προχωρά σε μεγάλες τομές σε πολύ γρήγορο διάστημα, καλύπτοντας κενά δεκαετιών”, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του ιστότοπου ecoleft, σχετικά με το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας για μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σταθάκης ανέφερε, ότι όσο πιο γρήγορα οι δήμοι ολοκληρώσουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό, ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο και αποτυπωθούν τα περιφερειακά σχέδια με κανόνες, η διαδικασία της βιώσιμης ανάπτυξης θα είναι εφαλτήριο για μία πραγματική δυναμική. Όπως είπε, “ισχυρή περιβαλλοντική και πολεοδομική δυναμική, αποτελούν βασικό συστατικό της πολιτικής μίας βιώσιμης ανάπτυξης”.

Σχετικά με την ενεργειακή πολιτική, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι “ο ενεργειακός τομέας στην Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω ενός μεγάλου μετασχηματισμού”.

Όπως εξήγησε, το ενεργειακό μείγμα τις χώρας αλλάζει, καθώς μέχρι το 2020 η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα έχει υπερκεράσει κατά πολύ το σημερινό 29%, θα δοθεί έμφαση στο φυσικό αέριο, αλλά θα διατηρηθεί και ο λιγνίτης για εθνικούς και οικονομικούς λόγους.

Ανέλυσε επίσης τις πολύ σημαντικές δυνατότητες της χώρας σε σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας, κάνοντας λόγο για “ένα πρωτοφανές πεδίο επενδύσεων”.

Ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι βασικός πυλώνας της εθνικής ενεργειακής πολιτικής αποτελεί η ενεργειακή ασφάλεια και η αξιοποίηση της ενεργειακής θέσης της χώρας. “Η Ελλάδα μπορεί και θα παίξει τον ρόλο της ως ενεργειακός κόμβος”, ανέφερε.

Σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι έχει εισαχθεί πλήρως η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, κάνοντας λόγο για “πλήρη ασφάλεια”.

Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι “θα υπάρξουν νέες εταιρείες που θα παράγουν ενέργεια πέρα από τη ΔΕΗ”, μέσα σε ένα “αυστηρά ρυθμιζόμενο πλαίσιο” – ενώ χαρακτήρισε ως “μεγάλη τομή” το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες: Το νομοσχέδιο, “επιτρέπει για πρώτη φορά εκτεταμένη αποκεντρωμένη παραγωγή για τοπική κατανάλωση, και συγκροτημένη ενθάρρυνση της τοπικής παραγωγής και της τοπικής κατανάλωσης”, ανέφερε.

Σχετικά με την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ για αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι “μας επαναφέρει σε μία συζήτηση που είχε γίνει επί πολλά χρόνια”.