Tη Λίστα των Επενδυτών για τις Λιγνιτικές Περιμένει η ΔΕΗ

0

Σήμερα μετά τις πέντε το απόγευμα, εκτός απρόοπτου, αναμένεται να γίνουν γνωστά τα ονόματα των υποψηφίων επενδυτών για την πώληση των μονάδων της Μελίτης στη Φλώρινα και της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία.

Οι φάκελοι θα πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι την προαναφερόμενη ώρα στα γραφεία του συμβούλου της HSBC στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη φάση αυτή είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν οι διεκδικητές του προηγούμενου διαγωνισμού και κατά κύριο λόγο οι κοινοπραξίες «Sev.En Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ» και «Όμιλος Κοπελούζου – CHN Energy»καθώς και η «Μυτιληναίος».

Με ερωτηματικό παραμένει η συμμετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και άγνωστο αν θα εμφανιστεί ξανά η κρατική εταιρία της Τσεχίας PEH και αν θα δώσουν επίσης το παρόν οι επενδυτές που προσέλκυσε η ίδια η ΔΕΗ ΔΕΗ +1,20% όπως η άλλη κινέζικη CMEC και ρωσική και αμερικανική εταιρία.

Πάντως, ο πήχης των προσδοκιών από συμμετέχοντες στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία τίθεται χαμηλά. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που είναι σε γνώση των κινήσεων των προηγούμενων διεκδικητών, δεν διαφαίνονται θεαματικές αλλαγές ως προς τα τεχνοοικονομικά δεδομένα των μονάδων. Ο πρόεδρος της ΔΕH Μανόλης Παναγιωτάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του επέμεινε πως πλέον «Μελίτη» και «Μεγαλόπολη» είναι κερδοφόρες. Στο επιχείρημα αυτό, οι ίδιοι κύκλοι της αγοράς, αντιτείνουν πως αν όντως πέρασαν από τις ζημιές στα κέρδη, τότε γιατί η δημόσια επιχείρηση δεν πράττει το ίδιο και για τις υπόλοιπες μονάδες της.

Οι προοπτικές των μονάδων διατηρούνται σε καθεστώς αβεβαιότητας, όπως συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι, εξαιτίας της ανόδου των δικαιωμάτων CO2 και της ευμετάβλητης κατάστασης στο Χρηματιστήριο Ρύπων. Ήδη οι τιμές πήραν και πάλι την ανιούσα στα 23 ευρώ ανά τόνο, έναντι 18 που ήταν τον περασμένο μήνα.

Πολλά θα κριθούν από το σχέδιο σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) και αν θα συμπεριληφθούν σε αυτό κάποια κίνητρα. Ένα από τα ζητήματα που θα καθορίσει τη στάση των επενδυτών είναι και η συμπερίληψη του μεταβατικού μηχανισμού επιμερισμού ζημιών – κερδών ανάμεσα στη ΔΕΗ και το νέο ή τους νέους ιδιοκτήτες των μονάδων. Ο πρόεδρος της επιχείρησης αν και υποστήριξε με πρόσφατες δηλώσεις του ότι θα διαπραγματευτεί με τους υποψηφίους την ένταξη του στο SPA, εντούτοις έσπευσε να συμπληρώσει πως η Ευρ. Επιτροπή (DG COMP) δεν επέτρεψε τη θέσπιση του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Περίπλοκη και χωρίς φως στον ορίζοντα είναι και η κατάσταση στα ορυχεία της Αχλάδας με τη διένεξη ανάμεσα στον παραχωρησιούχο και τη ΔΕΗ. Τα ορυχεία αυτά εφοδιάζουν με λιγνίτη τη μονάδα της Μελίτης και το κόστος τροφοδοσίας είναι απαγορευτικό. Οι δύο πλευρές, η δημόσια εταιρία και ο παραχωρησιούχος έχουν μία σύμβαση προμήθειας ιδίως προβληματική και έχουν φτάσει στα πρόθυρα των δικαστικών προσφυγών.

Επιπλέον, κανένα σινιάλο δεν έχει δώσει η Κομισιόν και για τον μηχανισμό αποζημίωσης ισχύος των λιγνιτικών μονάδων (ΑΔΙ).

Εν κατακλείδι, οι τουλάχιστον τρεις υποψήφιοι επενδυτές του προηγούμενου διαγωνισμού, πιθανολογείται ότι σήμερα θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, μιας και δεν είναι δεσμευτικό, αλλά ως προς το αν θα φτάσουν στο τέλος της διαδικασίας θα κριθεί από τα κίνητρα που θα δοθούν.

(euro2day.gr)