Τα 4 βήματα της κυβέρνησης στην ενέργεια

0

Τα τέσσερα βήματα της κυβέρνησης σε ότι αφορά την πολιτική στην ενέργεια, παρουσίασε συνοπτικά ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης κατά την διάρκεια της ομιλίας του στον Προϋπολογισμό.

Πρώτο βήμα, όπως είπε, είναι ο σχεδιασμός έως το 2020 ο οποίος περιλαμβάνει την σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας.

Δεύτερο, η μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως είπε ο υπουργός αυτό συνεπάγεται αλλαγές στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας,  καθώς και ένα πολύ ευρύτερο σύστημα δικτύων μεταφοράς που αφορούν τη νησιωτική μας Ελλάδα, την Κρήτη και άλλες περιοχές και αναβάθμιση των δικτύων έτσι που να μπορούν να συνδέονται με την ψηφιακή τεχνολογία.

Το τρίτο βήμα αφορά τον τομέα της χωροταξίας για τον οποίο ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε  την κατάθεση νομοσχεδίου την ερχόμενη εβδομάδα.

Και το τελευταίο βήμα είναι η μετεξέλιξη της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο στρατηγικής σημασίας (ΤΑΠ, Αλεξανδρούπολη, τον αγωγό που θα πηγαίνει προς τα βόρεια, Βουλγαρία-Ρουμανία, και δεκάδες άλλες πρωτοβουλίες).

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στη ΔΕΣΦΑ, υπενθυμίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα της ιδιωτικοποίησης ήταν η αντιφατικότητα παραγωγού και διανομέα που προσκρούει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαχωρίζει αυτές τις αγορές, ενώ κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία “να πει γιατί δεν προχώρησε η ιδιωτικοποίηση”. Όπως είπε “στην παρούσα κυβέρνηση εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες που υπήρχαν  και κάναμε  την καλύτερη δυνατή προσφορά για να βρεθεί μία λύση και να διαμορφωθεί ένα καλύτερο πλαίσιο. Δεν υπήρχε η δυνατότητα”, κατέληξε. “Καλώ τη Νέα Δημοκρατία να μας πει: Να σταματήσουμε να εφαρμόζουμε το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση ή όχι;”.

Πηγή: capital.gr