Τα σενάρια των επιπτώσεων της κλιματική αλλαγής

0

Άνοδος της στάθμης της θάλασσας, καύσωνες και ραγδαίες βροχοπτώσεις.

Για τις σημαντικές μεταβολές που πρόκειται να επιφέρει στην Ελλάδα η κλιματική αλλαγή που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στον πλανήτη μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Αθανάσιος Αργυρίου. 

Όπως εξήγησε ο καθηγητής οι προβλέψεις, λίγο έως πολύ, εξαρτώνται από τα σενάρια που θα υιοθετήσουμε για τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και του διοξειδίου του άνθρακα. Η έκθεση υιοθέτησε ένα  σενάριο χαμηλών εκπομπών και ένα υψηλών το οποίο μας δίνει ένα εύρος επιπτώσεων. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας ξεκινάει από τα 20 εκατοστά μέχρι τα 2 μέτρα, η αύξηση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος από 3,5 έως και 4 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα προβλέπεται μείωση των βροχοπτώσεων που εκτιμάται από το 5% έως το 9% αλλά με ταυτόχρονη αύξηση της ραγδαιότητας. 

«Οι βροχές δηλαδή δεν θα είναι ομογενώς κατανεμημένες σε όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά θα έχουμε ημέρες πάρα πολύ έντονη βροχόπτωση γεγονός που θα αυξάνει και τους κινδύνους πλημυρικών φαινομένων κάτι που είδαμε πρόσφατα στην Μάνδρα Αττικής. Ήδη και η αύξηση της θερμοκρασίας είναι διαπιστωμένη. Σε μια έρευνα που κάναμε στο εργαστήριό μας με τα στοιχεία από το 1950 μέχρι το 2014 έχουμε μια μικρή αλλά πολύ συστηματική άνοδο της θερμοκρασίας. Μάλιστα η αυξητική τάση είναι μεγαλύτερη στην βόρεια Ελλάδα παρά στη δική μας περιοχή.

Όλα αυτά είναι τεκμηριωμένα. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που θα το δούμε από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν θα δούμε, έτσι ξαφνικά, όλα αυτά τα φαινόμενα να εμφανίζονται. Σταδιακά κάποια εκδηλώνουν την παρουσία τους από τώρα», επισήμανε ο κ. Αργυρίου.

Επίσης εξήγησε ότι η σχετική έκθεση κάνει προβλέψεις  σε ορίζοντα 50 κι 60 ετών και πρόσθεσε ότι ωστόσο το κλίμα πάντα άλλαζε και πάντα θα αλλάζει.  «Εδώ συζητάμε για την συμβολή του ανθρώπου τα αποτελέσματα της οποίας ήδη τα βλέπουμε. Δεν υπάρχει κάποιος φυσικός μηχανισμός που θα μπορεί να προβλέψει την μέση συγκέντρωση του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Πριν από 20 χρόνια είμασταν περίπου στα 350 μέρη ανά εκατομμύριο τώρα τείνουμε να φτάσουμε στα 400. Το ήπιο σενάριο προβλέπει συγκεντρώσεις στα 550 και το χειρότερο στα 650, άρα και ο ρυθμός των μεταβολών θα είναι ταχύτερος. Αυτά όμως θα συμβαίνουν σιγά-σιγά, χρόνο με τον χρόνο θα τα δούμε», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 σπάσαμε κάποια ρεκόρ καθώς σχεδόν κάθε μήνα οι μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες από τον 19ο αιώνα δηλαδή από τότε που υπάρχουν συστηματικές μετρήσεις. Αναφορικά με το κατά πόσο οι δυσμενείς επιπτώσεις στο κλίμα μπορούν τελικά να μην έρθουν ο κ. Αργυρίου είναι καταφατικός. «Έχουμε λάβει υπόψη μας το χειρότερο δυνατό σενάριο αλλά μπορεί και να είναι ηπιότερες οι αλλαγές εάν η παγκόσμια κοινότητα αποφασίσει να δράσει αμέσως προς αυτή την κατεύθυνση.  Εάν λειτουργήσει όπως με το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ το οποίο οδήγησε στη βελτίωση της στιβάδας του στρατοσφαιρικού όζοντος».

Σχετικά με τα όσα μπορεί και πρέπει να κάνει η χώρα μας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών σχολίασε ότι: Μπορούμε να προχωρήσουμε στο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, π.χ. η Γερμανία, η Δανία και άλλες χώρες καλύπτονται πλέον σε πολύ μεγάλο βαθμό από ΑΠΕ. Σίγουρα υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Βέβαια η συμμετοχή της Ελλάδα στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου δεν είναι πολύ μεγάλη καθώς είναι μια μικρή χώρα με σχετικά μικρή οικονομική παραγωγή. Παρά ταύτα πρέπει να βελτιώσουμε την συμβολή των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας, να βελτιώσουμε την θερμική συμπεριφορά των κατοικιών, να φροντίσουμε να επεκτείνουμε την ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων κ.α..
Παράλληλα η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο σε πολιτικό επίπεδο, σε διεθνείς οργανισμούς που αποφασίζουν για την λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα έχει βάλει συγκεκριμένους στόχους και πρέπει να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση.», είπε ο κ. Αργυρίου.