Τέλος Οκτωβρίου οι δεσμευτικές προσφορές για τον IGB

0

Tην πορεία του market test για τις οριστικές προσφορές δέσμευσης χωρητικότητας στον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό IGB, ενός τεστ που θα κρίνει την εμπορική βιωσιμότητα του πρότζεκτ, καθώς και τις γενικότερες προοπτικές που διανοίγονται θα εξετάσουν σήμερα από κοινού, ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με την ομόλογό του από τη Βουλγαρία Τεμενούτσκα Πέτκοβα.

Προς τον σκοπό αυτό, ο κ. Σκουρλέτης θα συμμετάσχει σήμερα στη Σόφια σε εκδήλωση που διοργανώνει το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας από κοινού με την ICGB, την κοινοπραξία που προωθεί την κατασκευή του IGB. Στην κοινοπραξία μετέχουν με μερίδιο από 25% η κάθε μία η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison, μέσω της μεικτής εταιρείας Poseidon και κατά 50% βουλγαρικές εταιρείες.

To μάρκετ τεστ βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις δεσμευτικές προσφορές να αναμένονται στο τέλος του μήνα, μετά την άτυπη παράταση που δόθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, καθώς αρχικά η διαδικασία επρόκειτο να ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. Η αναβολή τροφοδότησε και πάλι φήμες για περιορισμένο εμπορικό ενδιαφέρον, παρά την έντονη πολιτική στήριξη του έργου όχι μόνον από Αθήνα και Σόφια αλλά και από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου ότι ήδη η Socar κατέθεσε δεσμευτική πρόταση στο market test, καθώς ενδιαφέρεται για την πώληση αζέρικου αερίου στη Βουλγαρία, μέσω της διασύνδεσης του IGB με τον ΤΑΡ, τον αγωγό που έχει αρχίσει να κατασκευάζεται σε Ελλάδα και Αλβανία, αντιμετωπίζει όμως ακόμα αδειοδοτικά προβλήματα στην Ιταλία, όπου θα καταλήγει.

Ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός συνδέεται άμεσα με την προοπτική υλοποίησης του τερματικού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, για το οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αμερικανικές, ισραηλινές και άλλες εταιρείες.

Πηγή: www.imerisia.gr