Ποιες Θαλάσσιες Περιοχές Θα Βγουν σε Διεθνή Διαγωνισμό

0

Τρεις θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνουν και «οικόπεδα» του δεύτερου γύρου παραχωρήσεων ζήτησανγια έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων η κοινοπραξία των εταιριών Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ και η Energean Oil & Gas.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euroday.gr, η κοινοπραξία ζήτησε τεράστιες εκτάσεις που ξεκινούν από τα νότια των Χανίων και εκτείνονται μέχρι και τον Κυπαρισσιακό κόλπο. Οι δύο αυτές εκτάσεις περιλαμβάνουν και νέες περιοχές που δεν είχαν δοθεί σε διαγωνισμό.

Πηγές επίσης αναφέρουν ότι η Energean Oil & Gas ζήτησε στο Ιόνιο Πέλαγος τα «οικόπεδα» με αρίθμηση 3 και 7 που είχαν βγει στον δεύτερο γύρο παραχώρησης, ως ενιαία περιοχή. Αυτή εκτείνεται από τα δυτικά της Κέρκυρας μέχρι τη Λευκάδα. Η συνολική έκταση που ζήτησε η Energean Oil & Gas είναι 6.500 τ.χλμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι αντιδράσεις του υπουργείου στα αιτήματα των εταιριών ήταν ταχύτατες. Η κοινοπραξία υπέβαλε το αίτημα στις 31 Μαΐου, ενώ η Energean Oil & Gas στις 2 Ιουνίου. Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργού Γιώργου Σταθάκη προσθέτουν ότι θα γίνει επαναχάραξη των περιοχών καθώς, όπως προαναφέρθηκε, περιλαμβάνονται και παλιά «οικόπεδα», ενώ οι επενδυτές ζητούν μεγαλύτερες εκτάσεις προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις έρευνές τους.

Η Energean Oil & Gas ζήτησε τη συγκεκριμένη έκταση καθώς θεωρεί ότι υπάρχει γεωλογική συγγένεια με άλλες περιοχές που τις έχουν παραχωρηθεί όπως τα Ιωάννινα, η Αιτωλοακαρνανία αλλά και το Κατάκολο. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία θεωρεί πετρελαιογενή την ευρύτερη περιοχή Ιονίου και Αδριατικής, για τον λόγο αυτό άλλωστε συμμετείχε και στον διαγωνισμό του Μαυροβουνίου.

Πηγές των ΕΛ.ΠΕ δήλωναν ικανοποίηση για την ταχύτατη αντίδραση του υπουργείου ΠΕΝ και σημειώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον που έχουν οι περιοχές που αιτήθηκαν προς παραχώρηση, τονίζοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος μια και τα νερά είναι βαθιά.

Μετά την έγκριση του υπουργείου ΠΕΝ, η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει σε δύο νέες διακηρύξεις, τις οποίες θα εγκρίνει ο υπουργός. Οι δύο διακηρύξεις θα δημοσιευθούν ως τα τέλη Ιουλίου, ταυτόχρονα στην ελληνική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι η διαγωνιστική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.