Τριμερής για τον αγωγό East Med

0

Tριμερή ομάδα εργασίας για το πρότζεκτ του αγωγού αερίου της ανατολικής Μεσογείου, East Med, ο οποίος θα μπορεί να μεταφέρει στην Ιταλία αέριο από τα offshore κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ μέσω της χώρας μας αποφάσισαν να συστήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί της Ελλάδας Γιώργος Σταθάκης, της Ιταλίας Κάρλο Καλέντα και της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, μετά από συνάντηση που είχαν χθες στη Ρώμη, στο περιθώριο της υπουργικής διάσκεψης για την Ενέργεια της ‘Ενωσης για την Μεσόγειο.

Project

Στη συνάντηση, στην οποία ήταν παρών ο επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας της Ε.Ε., Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μελετών που εκπόνησε για το project η εταιρεία Poseidon, σύμφωνα με τις οποίες το έργο East Med είναι τεχνικά εφικτό και εμπορικά βιώσιμο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας.

Ας σημειωθεί ότι η Poseidon, είναι η κοινή εταιρία ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison, που προωθεί τον ελληνο-ιταλικό αγωγό, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει το τελευταίο σκέλος του East Med.

Η ομάδα εργασίας θα παρακολουθεί την πρόοδο του σχεδίου και θα αναλάβει να εντοπίσει μέσα κοινής υποστήριξης του, στοχεύοντας μεταξύ άλλων να συμπεριληφθεί ο East Med στην τρίτη λίστα έργων κοινού ενδιαφέροντος, προκειμένου να είναι εφικτή η πρόσβαση σε οικονομική υποστήριξη από το CEF για να προωθηθεί η επόμενη φάση ανάπτυξης του έργου. Ο κ. Σταθάκης κατά την τοποθέτησή του στην υπουργική διάσκεψη τόνισε την ανάγκη διακρατικής συνεργασίας για τη δημιουργία ενεργειακού διαδρόμου στη ΝΑ Μεσόγειο, μέσω της προώθησης μεγάλων έργων διασύνδεσης φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Οι στόχοι του εγχειρήματος αυτού είναι αφενός η εξασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης και αφετέρου η στενότερη συνεργασία των χωρών της περιοχής.

Η μελέτη της IGI Poseidon, που παρουσιάστηκε χθες, χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο των κανόνων για το χρηματοδοτικό εργαλείο CEF (Connecting Europe Facility)

Πηγή: Ημερησία