Το Καζακστάν προσφέρει στη SOCAR τη δυνατότητα συμμετοχής στο Eurasia Project

0

Το Καζακστάν προσφέρει στην αζερική κρατική εταιρία SOCAR τη δυνατότητα συμμετοχής στο διεθνές Eurasia Project, σύμφωνα με το πρωτόκολο της 13ης συνόδου της διακυβερνητικής επιτροπής Καζακστάν-Αζερμπαϊτζάν για την οικονομική συνεργασία που έλαβε χώρα στις 22 Σεπτεμβρίου στην Αστάνα, σύμφωνα με καζακικά μέσα.

Το Eurasia Project προβλέπει περιφερειακές γεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες της λεκάνης της Κασπίας.

Σύμφωνα με το πρωτόκολο, τα μέρη συμφώνησαν να εξετάσουν τις ευκαιρίες για την εφαρμογή κοινών ενεργειακών σχεδίων, να επεκτείνουν τη συνεργασία στην μεταφορά πετρελαίου και πετρελαιοειδών με στόχο την διεύρυνση των οδών από την Κασπία Θάλασσα στις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές αγορές, να μελετήσουν τη δυνατότητα μεταφοράς αζερικού υγροποιημένου αερίου μέσω του τερματικού σταθμού πετρελαίου του Batumi.

Το Eurasia Project ξεκίνησε από τους προέδρους της Ρωσίας και του Καζακστάν το 2014. Ως μέρος του προγράμματος, σχεδιάζεται η γεώτρηση εξαιρετικά βαθύ φρέατος 15 χλμ. Ως αποτέλεσμα της γεώτησης, αναμένεται η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων σε βάθος περίπου 7-9 χλμ. στην περιοχή της λεκάνης της Κασπίας.

Το σχέδιο αναμένεται να ξεκινήσεις το 2016. Έχει σχεδιαστεί για διάρκεια έξι ετών και το κόστος ανέρχεται στα 523 εκ. δολάρια. Οι εταιρίες Lukoil, Rosneft, Shell, Chevron και η κινεζική CNPC έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για το εγχείρημα.

Πηγή: www.azernews.az