Το ναυάγιο ΔΕΣΦΑ και οι ευθύνες Σκουρλέτη

0

Η ζημιά που έγινε με την τροπολογία Σκουρλέτη τον περασμένο Ιούλιο αποδείχθηκε μη αναστρέψιμη με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε χθες στο ναυάγιο της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ. Και αυτό παρότι στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν ενεπλάκη το γραφείο του πρωθυπουργού, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η πώληση. Ωστόσο όπως φάνηκε από τις πράγματι υπερβολικές εγγυήσεις που ζητήθηκαν από την πλευρά των ξένων επενδυτών, το πλήγμα που κατάφερε ο κ. Σκουρλέτης στην αξιοπιστία της χώρας αλλά και στις σχέσεις με τους επενδυτές ήταν καίριο.

Θυμίζουμε ότι ο πρώην υπουργός ενέργειας αποφάσισε να δυναμιτίσει την πώληση προχωρώντας μονομερώς και εν μέσω θερινής ραστώνης σε κατάθεση τροπολογίας η οποία άλλαζε ουσιωδώς τα μελλοντικά έσοδα του ΔΕΣΦΑ για τους μετόχους, με αποτέλεσμα η συμφωνία πώλησης να χαρακτηριστεί “πρακτικά νεκρή”. Λεπτομέρεια με τη δική της σημασία: προηγουμένως ο κ. Σκουρλέτης είχε διαβεβαιώσει τους δανειστές ότι η πώληση του ΔΕΣΦΑ που αποτελούσε το προαπαιτούμενο της αξιολόγησης του Ιουνίου έχει ικανοποιηθεί.

Οι επιπλοκές και οι επιπτώσεις από τις “μαγκιές” που τόνωσαν το αριστερό προφίλ του κ. Σκουρλέτη, ακόμη δεν είναι ορατές στο σύνολό τους. Ωστόσο είναι σαφές ότι η ακύρωση της αποκρατικοποίησης οδηγεί στο να χαθούν έσοδα για το δημόσιο και τους άλλους μετόχους της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, λόγω των αποφάσεων του κ. Σκουρλέτη, ο οποίος βεβαίως έσπευσε να επιρρίψει τις ευθύνες στους Αζέρους, “ξεχνώντας” εσκεμμένα ότι το χθεσινό “όχι” δεν προήλθε μόνο από τη Socar αλλά και από την ιταλική εταιρεία Snam, η οποία επίσης συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις. Και βέβαια για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της απώλειας, αξίζει να αναφερθεί ότι τα κάτι λιγότερο από 200 εκατ. ευρώ που θα έπαιρνε το Δημόσιο αποτελούν τη διαφορά με τους δανειστές για τη δημοσιονομική τρύπα του 2018.

Κατά τα λοιπά, την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου με τον υπουργό ενέργειας κ. Σταθάκη, που θα πάνε στη Νέα Υόρκη στο ετήσιο ελληνικό επενδυτικό φόρουμ προς άγραν νέων επενδυτών, αντί να παρουσιάζουν τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας, θα κληθούν να εξηγήσουν στους όποιους ενδιαφερόμενους γιατί εκείνοι οι επενδυτές που ήταν ήδη στην Ελλάδα, αποχωρούν ρίχνοντας μαύρη πέτρα μετά την δυσάρεστη εμπειρία τους.

Πηγή: capital.gr