Tο σήμα της εκκίνησης για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς δίνει η Φώφη Γεννηματά στο Ιδρυτικό Συνέδριο

0

Το σήμα της εκκίνησης για την δυναμική πορεία της Κεντροαριστεράς και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις επόμενες εθνικές εκλογές, θέλει να εκπέμψει μιλώντας σήμερα το απόγευμα, στην έναρξη του Συνεδρίου της παράταξης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η Φώφη Γεννηματά.

Η επικεφαλής της παράταξης, όπως και τα άλλα κορυφαία στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, που προτίμησαν να αποφύγουν την εσωστρεφή για το ξεκίνημα διαδικασία της εκλογής οργάνων, θα επιχειρήσουν με τις τοποθετήσεις τους να δώσουν βάρος στην ανάδειξη των πολιτικών που κατά την άποψή τους θα αποτελέσουν τον καμβά για την συγκρότηση του προοδευτικού μοντέλου διακυβέρνησης.

Η κυρία Γεννηματά θα επιμείνει στο “αξίωμα” ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι απέναντι -και όχι ανάμεσα- στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία και στην πρόβλεψη ότι η παράταξη θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο από την επομένη των εκλογών στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. “Οι διαφορετικές απόψεις είναι πλούτος και όχι πρόβλημα”, θα τονίσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ και οι άλλοι κορυφαίοι του Κινήματος θέλουν να περιγράψουν με ενάργεια την “διαδρομή” για την ενοποίηση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και πως θα γίνει πράξη στο άμεσο μέλλον και σε όλα τα επίπεδα.

Ωστόσο σήμερα- πρώτη μέρα του Συνεδρίου- εκτός από την εναρκτήρια ομιλία της επικεφαλής του Κινήματος θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρέμβαση για την κρισιμότατη συγκυρία με τα πολλά ανοιχτά, εθνικά και πολιτικά, μέτωπα τόσο η ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, όσο και του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Η αναβαθμισμένη εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Συνέδριο μέσω του κ. Δραγασάκη θεωρείται από πολλούς στην παράταξη ως μια κίνηση αναγνώρισης της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής για την ανάταξη της χώρας στην παρούσα φάση- κάποιοι άλλοι πάντως δεν αποφεύγουν να επικρίνουν το κυβερνών κόμμα για το ότι το προγραμμάτισε για το ίδιο διήμερο … αντισυγκέντρωση, εννοώντας το διήμερο προοδευτικό φόρουμ, όπου θα μιλήσουν στελέχη της κεντροαριστεράς και θα κλείσει με την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας.

Από το ΚΚΕ θα απευθύνει χαιρετισμό, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, από την Ένωση Κεντρώων ο αρχηγός τους, Β. Λεβέντης ενώ την Σοσιαλιστική Διεθνή θα εκπροσωπήσει ο Λουίς Αγιάλα. Θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί των δύο πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ, των κυρίων Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου, που σύμφωνα με πληροφορίες θα καταθέσουν τις απόψεις τους για την “επόμενη μέρα” της χώρας αλλά και για τον ρόλο που καλείται να αναλάβει η προοδευτική παράταξη στην περίοδο μετά τα μνημόνια.

Αύριο -δεύτερη μέρα του Συνεδρίου- έχει προγραμματιστεί να ανέβουν κατά σειρά στο βήμα της βουλής, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Κινήματος, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Καμίνης, ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος , ο αρχηγός του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης και στο φινάλε η Φώφη Γεννηματά- η οποία και θα παραδώσει την σκυτάλη στο προεδρείο του Συνεδρίου για την έγκριση των πολιτικών θέσεων, της διακήρυξης, του καταστατικού και του νέου συμβόλου καθώς και για τις σχετικές ψηφοφορίες.

Το γεγονός ότι δεν θα στηθούν κάλπες για την εκλογή των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής με τις “λιστομαχίες” για την επικράτηση των διαφορετικών τάσεων – γνωστές εικόνες από τα Συνέδρια του παρελθόντος- στρέφουν την “αναμέτρηση” των Συνέδρων στις ψηφοφορίες για την έγκριση του “μανιφέστου” του νέου φορέα.

Βέβαια τα επιμέρους κείμενα και τα κεφάλαια που συμπεριλαμβάνουν προέρχονται από την πολυήμερη προσπάθεια των σχετικών Επιτροπών (πχ για την σύνταξη των πολιτικών θέσεων) να συνθέσουν τις διαφορετικές απόψεις και να διευκολύνουν την συνύπαρξη της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας και των άλλων τάσεων. Που σημαίνει ότι αν δεν εγκριθούν με την ομόφωνη στήριξη, οι εγκρίσεις θα καταγραφούν με την κατάθεση των όποιων διαφωνιών.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν εν τω μεταξύ -αύριο- τέσσερις πολιτικές εκδηλώσεις με συγκεκριμένη και τεχνοκρατικού χαρακτήρα θεματολογία. Μία εξ αυτών αφορά στις πολιτικές για την “ισότητα στην πράξη”, το θεσμικό πλαίσιο και τις προτάσεις αναβάθμισής του, την ενίσχυση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην συγκεκριμένη εκδήλωση (σε αίθουσα του ΣΕΦ επίσης) ναι μεν θα τοποθετηθούν τα πολιτικά στελέχη αλλά και αρκετές πρέσβειρες ξένων χωρών, όπως της Βρετανίας.

Την περαιτέρω συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα τροφοδοτήσει το πάνελ με την συμμετοχή στελεχών και ειδικών επιστημόνων, όπως του κ. Νίκου Αλιβιζάτου. Να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Δημοκρατών, το Ποτάμι και η ΔΗΜΑΡ έχουν στο πρόσφατο παρελθόν παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος- κάτι που έχουν επιχειρήσει και τα άλλα κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Οι γνωρίζοντες λένε ότι η συζήτηση για το καταστατικό και τα ασυμβίβαστα θα προσδιορίσει εν πολλοίς και το προφίλ του νέου φορέα όσον αφορά στην δομή και τη λειτουργία του αλλά και των προσώπων που θα αναλάβουν νέους ρόλους. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι για την θέση του νέου γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής στηρίζεται από πολλούς το ασυμβίβαστο για τους βουλευτές-ώστε να ανοίξει ο χώρος για την ανάδειξη νέων στελεχών και να γίνουν βήματα υπέρ της ανανέωσης της παράταξης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για την θέση του Γραμματέα – θα εκλεγεί από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής- ακούγονται τα ονόματα του νυν εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Χρηστίδη, των πρώην βουλευτών Μιχάλη Κατρίνη και Άγγελου Τόλκα (από τις νεότερες γενιές) αλλά και άλλων στελεχών από τις διάφορες τάσεις του Κινήματος.