Τουρκία: Έτοιμη να Βγάλει σε Αν. Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα και Δεύτερο Ερευνητικό Σκάφος Μετά το Μπαρμπαρός

0

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις, που κατασκευάστηκε σε ναυπηγείο στην Κωνσταντινούπολη, είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει έρευνες υδρογονανθράκων. Αυτό δήλωσαν αξιωματούχοι του Υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας, την Τετάρτη, στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολία. Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, είχε δηλώσει νωρίτερα εφέτος ότι η Τουρκία αυξάνει τις ερευνητικές της προσπάθειες, τόσο στη Μεσόγειο όσο και στη Μαύρη Θάλασσα.

H έξοδος και του δεύτερου ερευνητικού σκάφους, μετά το Μπαρμπαρός, στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να αυξήσει την ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με την Αθήνα και τη Λευκωσία. Άλλωστε, αυτή την περίοδο διεξάγονται κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό στην Ελβετία ενώ στις 10 Ιουλίου ξεκινούν έρευνες στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία Total/Eni.

Αλλά και ο ίδιος ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σε δηλώσεις του που προκάλεσαν σφοδρή αντίδραση στην ελλαδική και ελληνοκυπριακή πλευρά, είχε “προαναγγείλει” ένταση στην περιοχή τον Ιούλιο λόγω των γεωτρήσεων στην ελεύθερη ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολία, το Ορούτς Ρέις, αξίας 400 εκατ. τουρκικών λιρών, θα απασχολεί 55 άτομα πλήρωμα και προσωπικό, ενώ ο χρόνος ζωής του εκτιμάται σε 30 έτη. Μπορεί να πλέει συνεχώς επί 35 ημέρες, διαθέτει πίστα για ελικόπτερο, υδρογραφικό και ωκεανογραφικό εξοπλισμό, ενώ μπορεί να ερευνά το βυθό και τα υπερκείμενα ύδατα μέχρι βάθους 15 χλμ.