«Τρέχει» τώρα ο ΑΔΜΗΕ τις διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης

0

«Τρέχει» τώρα ο ΑΔΜΗΕ τις διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, που έχουν καθυστερήσει επί δεκαετίες με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να επιβαρύνονται με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την κάλυψη του αυξημένου κόστους ηλεκτροπαραγωγής από διάσπαρτους πετρελαϊκούς σταθμούς στο Αιγαίο και την Κρήτη.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2018,  ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του διαχειριστή μεταφοράς Μάνος Μανουσάκης αποφασίστηκε η επίσπευση κατά δύο χρόνια της τρίτης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων ενώ αποφασίστηκε επίσης η ένταξη στο δεκαετές πρόγραμμα 2018 – 2029 των λοιπών διασυνδέσεων του νησιωτικού νομού.
Το αυξημένο κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών καλύπτεται από τους καταναλωτές μέσω των χρεώσεων για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Εκτός από τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης οι διασυνδέσεις θα επιτρέψουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών στα νησιά καθώς θα καταστεί δυνατή η απορρόφηση της πράσινης ενέργειας.

Επίσης θα μειώσουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τους τοπικούς πετρελαϊκούς σταθμούς και θα βελτιώσουν την ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών, τα περισσότερα από τα οποία το καλοκαίρι λόγω τουρισμού αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και διακοπές ηλεκτροδότησης.
Οι διασυνδέσεις που θα τεθούν άμεσα σε λειτουργία δεν θα οδηγήσουν σε αυτή τη φάση σε μείωση των λογαριασμών καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προχώρησε από 1ης του έτους σε καθορισμό χαμηλότερων χρεώσεων λαμβάνοντας υπόψη την επίπτωση των διασυνδέσεων αυτών.

Μειώσεις στις χρεώσεις των ΥΚΩ θα φανούν μετά το 2022 στο βαθμό που θα προχωρήσουν το σύνολο των έργων του για τη διασύνδεση των Κυκλάδων, της Κρήτης και σε βάθος χρόνου των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα για τις διασυνδέσεις αυτή τη στιγμή έχει ως εξής:
-Η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων (Λαύριο, Σύρος, Πάρος, Μύκονος) μπαίνει άμεσα σε λειτουργία. Ως τις 20 Φεβρουαρίου θα ηλεκτρισθεί το καλώδιο της Σύρου ενώ το Μάρτιο θα φτάσουν φορτία στη Μύκονο. Πρόκειται για έργο κόστος 245 εκατ. ευρώ το οποίο μειώνει το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών κατά 80 εκατ.  ευρώ το χρόνο.

-Η δεύτερη φάση που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Νάξου και την αναβάθμιση των διασυνδέσεων με Άνδρο και Τήνο βρίσκεται στη φάση της εξέτασης των τεχνοοικονομικών προσφορών και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019.

-‎ Για ένα χρόνο μετά το 2020 προγραμματίζεται η τρίτη φάση που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου καλωδίου διασύνδεσης του Λαυρίου με τη Σύρο.

-‎Το τελευταίο στάδιο που περιλαμβάνει τη Σέριφο τη Μήλο και τη Σαντορίνη θα ενταχθεί στο δεκαετές πρόγραμμα 2019-2028 του ΑΔΜΗΕ που έχει τεθεί σε διαβούλευση.

-Μέσα στο Φεβρουάριο αναμένονται  τα τεύχη δημοπράτησης για τη μικρή διασύνδεση της Κρήτης (Χανιά – Πελοπόννησος, 220 μεγαβάτ) που προβλέπεται να λειτουργήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2020, με τροποποίηση της όδευσης στην Πελοπόννησο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τοπικές αντιδράσεις.

-Για την μεγάλη διασύνδεση (Αττική – Ηράκλειο, ισχύς άνω των 700 MW) έχει υπογραφεί καταρχήν συμφωνία με τον φορέα του έργου διασύνδεσης Ισραήλ Κύπρου Ελλάδας (Euroasia Interconnector) προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο πλευρών. Αν υπάρξει συμφωνία το έργο θα κατασκευαστεί από κοινή εταιρεία στην οποία ο ΑΔΜΗΕ θα έχει το 51% ενώ θα αναλάβει και τη διαχείριση του καλωδίου.

Σε κάθε περίπτωση ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι το έργο θα υλοποιηθεί, με την ολοκλήρωσή του να τοποθετείται το 2022 – 2023 παρά τις πιέσεις της Ρυθμιστικής Αρχής να προχωρήσει γρηγορότερα καθώς σειρά μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη τίθεται σε απόσυρση τα επόμενα χρόνια σε εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΡΑΕ θέτει ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού του νησιού, πηγές του ΑΔΜΗΕ αναφέρουν ωστόσο ότι η μικρή διασύνδεση σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών στο νησί  επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση.