Ποιες είναι οι θέσεις των Hillary Clinton και Donald Trump στα θέματα ενέργειας

0

Οι Hillary Clinton και Donald Trump είναι έτοιμοι να ανεβούν στη σκηνή για την πρώτη προεδρική τηλεμαχία στο Πανεπιστήμιο Hofstra στις 26 Σεπτεμβρίου.

Η επίλυση των ενεργειακών προβλημάτων της Αμερικής, όπως είναι η μείωση της εξάρτησης από το ξένο πετρέλαιο και η μετατόπιση της χώρας σε οικονομία μειωμένης εκπομπής άνθρακα, θα είναι μεγάλο θέμα συζήτησης για τις εκλογές και κορυφαία προτεραιότητα για τον επόμενο πρόεδρο.

Οι δύο υποψήφιοι — η μία πρώτη γυναίκα υποψήφιος ενός εκ των μεγάλων κομμάτων και ο άλλος παρορμητικός δισεκατομμυριούχος και τηλεοπτικός αστέρας — προσφέρουν ανταγωνιστικά οράματα για τη μελλοντική πορεία της χώρας.

Στο επίκεντρο, τα ενεργειακά σχέδια των υποψηφίων είναι εν πολλοίς αντιπροσωπευτικά της προεκλογικής εκστρατείας τους.

 

energy-graphic-dt-hrc-20160926-1426

Το σχέδιο της Clinton είναι προσεκτικό και λεπτομερές μέχρι το σημείο στο οποίο διαπραγματεύεται πηγές εσόδων. Η προεκλογική εκστρατεία της έχει θέσει ως προτεραιότητα την επένδυση και την παροχή κινήτρων τεχνολογίας ανανεώσιμης ενέργειας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μετάβαση των ΗΠΑ σε οικονομία μειωμένης εκπομπής άνθρακα.

Το σχέδιο του Trump, από την άλλη, δεν προσφέρει εξειδικευμένα μέτρα και αναλώνεται στο να προκαλεί την “εξτρεμίστρια” Clinton. Το σχέδιο του Trump εστιάζει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Αμερικής ανεξαρτήτως κόστους και είναι αναφανδόν υπέρ της απορρύθμισης των ορυκτών καυσίμων.

Ο Trump υποστηρίζει τις “ορθολογικές” περιβαλλοντικές ανησυχίες αλλά όχι σε βάρρος της μείωσης της παραγωγής ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ

Υπάρχει μια αναλυτικότερη ματιά στις προτάσεις των υποψηφίων για την ενέργεια.

Ανανεώσιμη ενέργεια

Η καθαρή ενέργεια — ηλιακή, αιολική και υδροηλεκτρική — είναι ένας ραγδαίως ανερχόμενος κλάδος της αμερικανικής οικονομίας.

Το επιτελείο της Clinton έχει ως δεδηλωμένο στόχο την παραγωγή της μισής ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το τέλος της πρώτης προεδρικής θητείας. Η εκστρατεία της έχει σαφείς στρατηγικές για την επίτευξη αυτού του στόχου, περιλαμβανόμενης της προώθησης του Εγχειρήματος Καθαρής Ενέργειας κόστους 60 δισ. σολαρίων σε συνεργασία με τοπικούς δήμους για την περικοπή της μόλυνσης από τον άνθρακα και την επέκταση τεχνολογίας καθαρής ενέργειας σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Η Clinton θέλει να περικόψει τις επιδοτήσεις σε πετρέλαιο και αέριο και να επενδύσει σε έρευνα για την καθαρή ενέργεια, ιδιαίτερα εγκαθιστώντας μισό δισεκατομμύριο ηλιακούς συλλέκτες, μέχρι το πέρας της πρώτης προεδρικής θητείας της, σύμφωνα με το Science Debate.

Ο Trump έχει υποστηρίξει την αύξηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων ως όχημα της αύξησης των θέσεων εργασίας και αισθάνεται πως αυτό θα οδηγήσει στην “αναζωογόνηση της αμερικανικής βιομηχανίας”.

Το επιτελείο της εκστρατείας του Trump αναφέρει μια μελέτη από το Institute of Energy Research (IER), μη κερδοσκοπικό οργανισμό που διεξάγει έρευνες στις κυβερνητικές ρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του. Σύμφωνα με το IER, η άρση των ρυθμίσεων στην αμερικανική παραγωγή ενέργειας θα ισοδυναμεί με 700 δισ. δολάρια αύξησης της οικονομικής παραγωγής ετησίως.

Το IER, ωστόσο, σχετίζεται με την American Energy Alliance, μια ομάδα υπέρ των ορυκτών καυσίμων που συνδέεται με τους Charles και David Koch. Πολλοί οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του Thomas Kinnaman, προέδρου του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Bucknell, έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τα ευρήματα του IER, αναφέρει το CNBC.

“Δεν είναι ακαδημαϊκή έρευνα και δεν θα δημοσιευόταν ποτέ σε επιστημονικό περιοδικό”, δήλωσε ο Kinnaman στο CNBC, αναφορικά με τη μελέτη του IER.

Εξόρυξη πετρελαίου

Η εξόρυξη πετρελαίου αποτελεί μια αποτελεσματική αλλά πολύ καταστροφική και επεμβατική διαδικασία απόκτηση ορυκτού καυσίμου.

Το Μάρτιο, η κυβέρνηση Obama ανακοίνωσε ότι δε θα διάνοιγε νέα πετρελαϊκά αποθέματα κοντά στις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ για εξόρυξη. Ωστόσο, ο Obama απελευθέρωσε τρία γιγαντιαία αποθέματα σε ευαίσθητο περιβάλλον στην Αλάσκα νωρίτερα εντός του έτους, αν και οι οικολόγοι ακτιβιστές υποστήριξαν ότι στη περιοχή δεν έπρεπε να γίνει εξόρυξη.

Η Clinton αντιτίθεται στην εξόρυξη πετρελαίυ στον Αρκτικό Κύκλο και έχει εκφράσει σκεπτικισμό για την παραγωγή πετρελαίου στις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ, σύμφωνα με το CFR.

Από την άλλη, το ενεργειακό σχέδιο του Trump “America First” θα άρει τους περιορισμούς των εταιριών πετρελαίου και αερίου και θα του επιτρέψει την εξόρυξη στον Αρκτικό Κύκλο και τον Κόλπο του Μεξικού.

Το επιτελείο του Trump είπε πως θα ανακαλέσει όλες τις πολιτικές που θέτουν “αδικαιολόγητους περιορισμούς” σε νέες ζώνες εξόρυξης, περιλαμβανομένων του Αρκτικού Κύκλου και των ακτών του Ατλαντικού. Το επιτελείο της εκστρατείας του Trump χαρακτήρισε την απόφαση του Obama να κλείσει τα αποθέματα του Ατλαντικού στην εξόρυξη ως πολιτική που “υπονομεύει την απασχόληση”.

Αν και το σχέδιο του Trump έχει λίγες λεπτομέρειες, είναι ασφαλής η υπόθεση πως αυτό σημαίνει πως θα ανοίξει πολλή περισσότερη γη — και ωκεανό — για εξόρυξη.

Πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν πως αποτελεί εσφαλμένη πολιτική.

Η εγκατάσταση αιολικής ενέργειας στα ανοιχτά των νοτιοανατολικών ακτών στον Ατλαντικό θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και να παρέχει περισσότερη ενέργεια στις επόμενες δύο δεκαετίες παρά η εξόρυξη πετρελαίου, σύμφωνα με μια μελέτη του Oceana, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που προσανατολίζεται στην προστασία της φύσης.

Υδραυλική ρωγμάτωση ή φράκινγκ (fracking)

Η υδραυλική ρωγμάτωση είναι μέθοδος έγχυσης υγρού βαθιά στο φλοιό της γης για την απελευθέρωση αποθεμάτων φυσικού αερίου που δεν ήταν προσβάσιμα νωρίτερα. Το φράκινγκ έχει βοηθήσει σημαντικά τις ΗΠΑ να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή καυσίμου και είναι διαδεδομένη μέθοδος εκεί όπου υπάρχει σχιστόλιθος, όπως στη Βόρεια Ντακότα, στην Πενσυλβάνια και στην Οκλαχόμα.

Το φράκινγκ έχει τεθεί υπό εξονυχιστική έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Έχει διαπιστωθεί πως μολύνει τα υπόγεια ύδατα — χρησιμοποιείται για την υδροδότηση — στο Γουαϊόμινγκ, και υπάρχουν πολλές αναφορές σε όλες τις ΗΠΑ με παρόμοια ζητήματα. Η απόρριψη λυμάτων από το φρακινγκ, που εγχύνεται βαθιά στο έδαφος, συνδέεται με σεισμούς στο Τέξας.

Το επιτελείο της εκστρατείας της Clinton έχει εκφράσει την άποψη ότι το εγχωρίως παραγόμενο φυσικό αέριο μπορεί να διαδραματίσει “σημαντικό ρόλο στη μετάβαση προς την οικονομίας καθαρής ενέργειας”. Επίσης υποστήριξε ότι θα εστιάσει στη δημιουργία νέων προτύπων και δικλείδων ασφαλείας για να καταστήσει το φράκινγκ ασφαλέστερο και φιλικότερο προς το περιβάλλον.

Το επιτελείο του Trump εξέφρασσε την άποψη πως η “ενεργειακή ανεξαρτησία” θα είναι κορυφαία προτεραιότητα αν εκλεγεί ο Trump. Στις εκατό πρώτες μέρες της προεδρίας Trump, το επιτελείο του είπε πως ο πρόεδρος θα “ήρε την αναστολή” παραγωγής ενέργειας σε περιοχές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο Trump επιτέθηκε εναντίον της Environmental Protection Agency (EPA) για την επιβολή προστίμου σε εταιρείες παραγωγής ενέργειας στη Βόρεια Ντακότα, και στην Υπηρεσία Ιχθύων και Άγριας Πανίδας των ΗΠΑ (US Fish and Wildlife Service) για την κατάχρηση του νόμου για τα είδη προς εξαφάνιση (Endangered Species Act) για την περιστολή της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αγωγός Keystone XL

Ο αγωγός Keystone XL είναι μια πρόταση ενός αγωγού πετρελαίου κόστους 8 δισ. δολαρίων που θα μετέφερε βαρύ πετρέλαιο από την επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά σε διυλιστήρια πετρελαίου στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού, στο Τέξας, σύμφωνα με την New York Times. Υπήρξε το αντικείμενο μαζικών διαμαρτυριών τα περασμένα χρόνια και τελικά η κυβέρνηση Obama έθεσε βέτο.

Το περισσότερο πετρέλαιο που παράγεται στα πεδία ασφαλτούχου άμμου της Αλμπέρτα — μια διαδικασία με βαρύτατες περιβαλλοντικές επιπτώσεις— το αγοράζουν αμερικανικές εταιρίες.

Το επιτελείο της Clinton αντιτίθεται στην κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Keystone XL, λέγοντας ότι το σχέδιο, διασπά τις αμερικανικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής”, σύμφωνα με το CFR.  Η Clinton απηχούσε τα σχόλια του Obama σχετικά με τον αγωγό, όταν είπε σε δήλωση του 2015 πως ο αγωγός “έχει καταλάβει, ειλικρινά, πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην πολιτική μας συζήτηση”.

Ο αγωγός, σύμφωνα με τον Obama, δε θα μείωνε την τιμή της βενζίνης για τους Αμερικανούς καταναλωτές, ούτα θα επέφερε οποιαδήποτε “σημαντικά, μακροπρόθεσμα οφέλη” στην αμερικανική οικονομία. Η κυβέρνηση Obama απέρριψε πέρισυ την αίτηση της Trans Canada.

Ωστόσο, ο Trump είπε ότι θα ζητήσει από την Trans Canada να ανανεώσει την αίτηση αδειοδότησης κατασκευής του αγωγού στις πρώτες εκατό ημέρες της προεδρίας, σύμφωνα με το επιτελείο του. Το επιτελείο του Trump ισχυρίστηκε πως ο αγωγός θα δημιουργούσε 42000 θέσεις απασχόλησης, χωρίς να είναι ξεκάθαρο πώς προκύπτει αυτός ο αριθμός.

Ωστόσο, τόσο ο Trump όσο και η Clinton παρέμειναν σιωπηλοί ως προς τον προτεινόμενο αγωγό Dakota Access Pipeline, που αποτέλεσε το αντικείμενο διαμαρτυριών της φυλής των Sioux Standing Rock στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Ντακότα τις περασμένες εβδομάδες, σύμφωνα με το The Hill. Ο αγωγός θα απειλούσε το τοπικό περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους.

Ενέργεια από λιγνίτη

Ο λιγνίτης είναι μια από τις φθηνότερες και περισσότερο ρυπογόνες πηγές καυσίμου. Η παραγωγή λιγνίτη έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία, και είναι κρίσιμη για τις οικονομίες πολλών πολιτειών στα Απαλάχια και στη βιομηχανική ζώνη των ΗΠΑ.

Η ενέργεια από λιγνίτη είναι η κορυφαία πηγή διοξειδίου του άνθρακα των ΗΠΑ — πρωταρχική πηγή της υπερθέρμανσης του πλανήτη — στον αέρα σύμφωνα με την Union of Concerned Scientists, μη κερδοσκοπικό οργανισμό

Το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας της Clinton ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία 30 δισ. δολαρίων για την επένδυση στην “οικονομική διαφοροποίηση” των πόλεων που εξαρτώνταν από την εξόρυξη λιγνίτη. Το σχέδιο της Clinton, ενώ υποστηρίζει τη μακροχρόνια υγεία των συνταξιούχων ανθρακορύχων, θα εστιάσει στην ανάπτυξη των περιοχών όπου βρίσκονται ορυχεία για διαφορετικές χρήσεις. Θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά της μέσω αχρησιμοποίητων πηγών από το Ταμείο Αποκατάστασης Εγκαταλελειμένων Ορυχείων (Abandoned Mine Reclamation Fund).

Το επιτελείο της εκστρατείας του Trump είπε <https://www.donaldjtrump.com/positions/economic-vision> ότι “θα σώσει τη βιομηχανία λιγνίτη” από την “ακραία ατζέντα” της Clinton. Ο Trump θέλει να διακόψει τις ρυθμίσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας λιγνίτη, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Καθαρής Ενέργειας (Clean Power Plan <https://www.epa.gov/cleanpowerplan/clean-power-plan-existing-power-plants>).

Η απώλεια θέσεων απασχόλησης στην εξόρυξη λιγνίτη έχει ερημώσει πολλές κοινότητες σε πολιτείες όπως η Δυτική Βιρτζίνια και η Πενσυλβανία — πολιτείες που ελπίζει να κερδίσει ο Trump το Νοέμβριο. Η χαμηλή τιμή του λιγνίτη, σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγή των λιγνιτορυχείων σημαίνει πως οτιδήποτε κι αν πει ο Trump, το πιθανότερο είναι πως αυτές οι δουλειές δεν πρόκειται να επιστρέψουν <https://www.marketplace.org/2016/05/09/world/west-virginia-coal>, ανάφερε το Marketplace.

Εκπομπές

Η μείωση των βλαβερών εκπομπών από την παραγωγή ενέργειας είναι μία από τις κύριες αρχές της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα, μια διεθνής συμφωνία που έχει κυρωθεί από περισσότερες από 60 χώρες.

Το επιτελείο της Clinton ζήτησε τη μείωση της εκπομπής αερίων που βασίζεται στους όρους της Συμφωνίας των Παρισίων μέχρι 30% ως το 2025, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005 και να θέσουν τη χώρα σε τροχιά μείωσης της εκπομπής ρύπων κατά 80% μέχρι το 2050.

Ο Trump δεν ξοδεύει πολύ χρόνο για τη συζήτηση της εκπομπής ρύπων. Το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του είπε ότι είναι “αφοσιωμένος” στη χρήση φυσικού αερίου, που εκπέμπει γύρω στο μισό διοξείδιο του άνθρακα συγκριτικά με την καύση λιγνίτη. Επίσης ο Trump έχει δηλώσει πως θα αποσυρθεί από τη Συμφωνία των Παρισίων και θα αναστρέψει τους στόχους μείωσης εκπομπών ως προτεραιότητα για τις 100 πρώτες μέρες στην προεδρία, αν εκλεγεί.

Πηγή: www.businessinsider.com